Nezaposlenost mladih jedan od najvažnijih problema

Hrvatska, koja spada u članice s visokom nezaposlenošću mladih, aktivno se uključila u izradu i provođenje vrlo važne Unijine Inicijative za zapošljavanje mladih, rekao je Milanović podnoseći Saboru izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2013.

Milanović sumnjičav kad je riječ o podatku o 52% nezaposlenih mladih

Predviđeno je da u sklopu tog programa sve osobe mlađe od 25 godina, a u Hrvatskoj mlađe od 29 godina, unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka zaposlenja dobiju kvalitetnu i konkretnu poslovnu ponudu. Europska Inicijativa za zapošljavanje mladih u idućih sedam godina raspolagat će sa šest milijardi eura nepovratnih sredstava.

Hrvatska i samostalno provodi mjere koje bi trebale uroditi lakšim dolaskom mladih ljudi do posla, a tijekom 2013. aktivnim mjerama zapošljavanja koristilo se više od 50 tisuća nezaposlenih. Ove godine za to je u proračunu osigurano više od pola milijarde kuna, a zajedno sa sredstvima EU-a to će biti gotovo milijardu kuna, najviše do sada.

Izmjene Zakona o radu u korist radnika

Govoreći o donošenju novog Zakona o radu, Milanović je istaknuo da je reforma radnog zakonodavstva, odnosno dinamizacija tržišta rada, nije naš hir ili izraz naše društvene neosjetljivosti, kako nam znaju predbacivati, nego se radi se o alatu koji moramo upotrijebiti da bi očuvali radna mjesta, ali i da bi se lakše dolazilo do novog posla i da bi se potaknuo val otvaranja novih radnih mjesta.

Premijer je kazao da u Vladi kojoj je na čelu ne sjede politički kamikaze, nego odgovorni i ozbiljni ljudi, i da joj sigurno nije u interesu da još više građana izgubi posao.
Naš jedini i najvažniji interes je da što više naših građana ima posao i poštene prihode od svog poštenog rada, ustvrdio je. Dodao je da je reforma tržišta rada velik i neizbježan korak u tom smjeru, kao i u smjeru povećanja konkurentnosti gospodarstva.

Za hrvatske energetske projekte i potencijale danas se ozbiljno zanimaju neke globalno najveće privatne i državne kompanije, iako se Hrvatska tek u posljednjih godinu dana počela upisivati na energetsku kartu Europe, a trebala je to davno učiniti, rekao je Milanović. Najavio je da će se Europsko vijeće u ožujku baviti temom energetske politike i sigurnosti.

Govoreći o poljoprivrednoj politici, Milanović je rekao da je koncept subvencioniranja - koji je unazadio hrvatsku poljoprivredu - zamijenjen  sustavom dodjele potpora, koji je transparentan i uređen prema standardima Europske unije. Hrvatski Nacrt programa mjera za ruralni razvoj jučer je poslan u Europsku komisiju, kazao je premijer.

Na prošlogodišnjim sjednicama Europskog vijeća razgovaralo se i o procesu proširenja Unije te o Istočnom partnerstvu. Hrvatska bezrezervno podupire proces daljnjeg širenja Unije, posebice kad je riječ o državama iz naše regije, poručio je Milanović u svojem opsežnom izvješću.

Premijer je iskoristio prigodu da pozove hrvatske građane da izađu na izbore za EP koji se održavaju potkraj svibnja. Na kraju je rekao da Europska unija može biti još bolja kuća za sve svoje ravnopravne građane. Međutim, Europa nisu samo izdašni fondovi, veliko i bogato tržište te mogućnosti boljeg obrazovanja i zaposlenja, nego ona znači i stalnu spremnost mijenjanja nabolje.