S HRT-om u Noć muzeja - video

Održala se još jedna Noć muzeja, manifestacija koja iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti u našim muzejima i galerijama. Vrata u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u 100 gradova bila su sinoć otvorena do 1 sat poslije ponoći.

U prva dva sata (od 18 do 20 sati) muzeje je posjetilo 120.000 osoba!

Ako niste otišli u muzej - u videoprilogu donosimo dvosatnu emisiju HRT-a o Noći muzeja!

Noć muzeja počela je svečanim otvorenjem izložbe "Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu / Izložba s povodom" u 18 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu i kratkim koncertom Kemala Montena.

Riječ je o izložbi kojom hrvatska muzejska zajednica daje potporu Zemaljskom muzeju BIH u Sarajevu koji je zbog nerješene pravne regulative i financijskih poteškoća više od godinu dana zatvoren. Izloženo je šezdesetak primjeraka nakita nastalog od 4. stoljeća prije Krista do početka 20. stoljeća, arheološki nalazi i etnografski primjerci nakita i opreme nošnje s područja BiH. Priređena je i prigodna prodajna izložba replika nakita iz tog fundusa, od čega će se dio prihoda izdvojiti za Zemaljski muzej.


Gesta solidarnosti

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić istaknula je da simbolično otvorenje u "Mimari" nije samo gesta muzejske i kulturne suradnje nego i gesta solidarnosti te tek početak suradnje u nadi da će svaki kustos muzeja, koji uspijevaju opstati i kada su zatvoreni, pronaći svoj krov nad glavom.

Otvorivši Noć muzeja, ministrica Zlatar-Violić je naglasila kako ta manifestacija pokazuje da u Hrvatskoj postoji zanimanje za muzejske i galerijske institucije, ali i da ljudi imaju potrebu izlaziti i družiti se unatoč tome što se manifestacija održava zimi. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je pozdravio prijateljsku gestu Noći muzeja da pomogne muzeju iz Sarajeva pozvavši građane da do 24. veljače razgledaju tu izložbu i pomognu kupnjom replika.

Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine, rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije Vesna Jurić-Bulatović.


HRT-ova 'specijalka' Noć muzeja

Specijalnom emisijom 'Noć muzeja' Hrvatska radio-televizija nastojala je raznolikošću i količinom sadržaja i informacija potaknuti gledatelje ispred malih ekrana da se odluče i upuste u muzejsku noć.
Tijekom dvosatne emisija naši su se reporteri uključivali iz raznih dijelova Hrvatske i mnogih zagrebačkih lokacija.

Komunicirali smo s vama preko društvenih mreža i e-mail adrese: nocmuzeja@hrt.hr.