Mrsić brani zakon o radu

U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić branio je prijedlog zakona o radu koji je upućen u saborsku proceduru. Odgovorio je na prozivanje sindikata da zakon nije socijaldemokratski.

Slušaonica HRA: A sada Vlada - audio


Moramo jačati ekonomiju, a onda je socijaldemokracija ta koja će višak vrijednosti rasporediti onako kako to socijaldemokracija radi. Dakle ovaj zakon ne ide prema smanjivanju prava radnika, već jačanju ekonomije kako bismo mogli dobiti višak vrijednosti koji ćemo moći pravedno raspodijeliti onima kojima je najpotrebnije, rekao je Mirando Mrsić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da su promjene radnog zakonodavstva nužne te kako Vlada predloženim izmjenama Zakona o radu želi sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta te povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Izmjenama ZOR-a ne umanjuju se bitno radnička prava koja se odnose na otkazni rok i otpremnine. Nije nam cilj preko leđa radnika pogodovati poslodavcima, kako tvrde sindikati, i u izmjenama ZOR-a nema ništa što bi radnike dovelo u nepovoljniji položaj, dodao je.

Promjene radnog zakonodavstva su nužne jer se Hrvatska već šestu godinu nalazi u recesiji, rekao je i izrazio nadu da će Sabor podržati izmjene ZOR-a. Odgovarajući na upit o mogućim rješenjima za proračunski deficit, Mrsić je rekao kako će Vlada razmotriti razne opcije i ponuditi najbolje rješenje. Vlada će ponuditi rješenje koje će biti prihvatljivo za probleme proračunskog deficita, ali i za one koji će ići u mirovinu za 20 ili 30 godina.

Što se tiče tvrtke HŽ Cargo, Mrsić je rekao kako je neodrživa dosadašnja praksa da se u javnim tvrtkama gomilaju radnici, a novac troši za plaće umjesto za razvoj. Također je rekao da Imunološki zavod ima budućnost i izrazio uvjerenost da će opstati u interesu Hrvatske.