"Zakon o životnom partnerstvu je demokratski kompromis"

Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podupro je danas, sa šest glasova za i dva HDZ-ova glasa protiv, prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, a ministar uprave Arsen Bauk je poručio kako su se takvim prijedlogom pokušala pomiriti razilaženja u društvu te ocijenio kako je riječ o "demokratskom kompromisu".

S ljudskim pravima ne smiju se raditi kompromisi, poručila mu je Sanja Juras iz udruge Kontra. Pravo na zaštitu obiteljskog života, kazala je, jest ljudsko pravo i ono je zaštićeno nizom konvencija i propisa. Politika ove vlade je diskriminatorna i segregacijska, uvjerena je Juras koja traži da se ta pitanja riješe obiteljskim zakonom.

Zajednica osoba istog spola neće se zvati brak te takve životne zajednice neće imati pravo posvajati djecu, pojasnio je Bauk predstavljajući zakonski prijedlog te je opovrgnuo javne prozivke kako se njime otvara mogućnost posvajanjima djece na mala vrata. Zakinut će se određeni broj djece u domovima za potencijalne posvojitelje jer su ti potencijalni posvojitelji druge spolne orijentacije, rekla je Juras zapitavši se šalje li se tako poruka da su LGBT osobe opasnost za djecu i marginalna skupina.

Mirela Holy (OraH) suglasila se s primjedbama LGBT zajednice, no rekla je kako će taj zakonski prijedlog, koji bi se uskoro trebao naći u Saboru na prvom čitanju, poduprijeti. Ako govorimo o ljudskim pravima, onda bi bilo normalno da tu problematiku obrađuje Obiteljski zakon, ali očito za to ne postoji politička volja i spremnost u društvu, rekla je Holy.

Zakon je u suprotnosti s Ustavom, uvjerena je vanjska članica Odbora Marjana Petir. Prema njezinim riječima, s obzirom na nedavni referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, izigrava se temelj demokracije. Ministar nas kao u 'Carevom novom ruhu' uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo, a vidimo da se pokušava izjednačiti brak i zajednica istospolnih zajednica što je i pravno i životno neprihvatljivo, poručila je Petir.

Zašto se toliko inzistira na tom zakonu s obzirom da prema popisu stanovništva postoji samo 70 takvih parova, pitao se Ante Babić (HDZ). Zabrinjava ga, kazao je, i što će biti sa socijalnim radnicima, matičarima i drugih koji će u provođenju toga zakona sudjelovati te imaju li oni pravo na priziv savjesti.

Predsjednik Odbora i predstavnik talijanske manjine Furio Radin upozorio je kako je dobivao primjedbe da bi se zakon o životnom partnerstvu trebao odnositi i na heteroseksualne partnere.

Također, Odbor je danas pozvao Vladu da uputi u proceduru zakon o spomen- području Goli otok jer, kako su istaknuli, na toj se temi radi još od 2005., a pripremljeni su i svi materijali.