Potpisan ugovor za najveću nabavu motornih vlakova

Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i tvrtke Končar - električna vozila potpisali su ugovor o nabavi 44 nova motorna vlaka, ukupno vrijedna 1,63 milijarde kuna.

Taj su ugovor danas na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, u prisutnosti premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade Branka Grčića i resornog ministra Siniše Hajdaš Dončića, potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković i predsjednik Uprave tvrtke Končar - električna vozila Ivan Bahun.

Svi su istaknuli važnost ugovorenog posla za hrvatski željeznički promet, zadovoljstvo putnika i gospodarstvo u cjelini, tim više što će se vlakovi proizvoditi u Hrvatskoj kao rezultat hrvatskog znanja i stručnosti, a ne   nečije licencije.

Kako se posao realizira u tri godine, to je u sljedeće tri godine osigurano za tri tisuće ljudi posla. I mislim da je to izuzetna važnost i za nas dobavljače, ali i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, izjavio je Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara. 

To je ujedno najveća nabava vlakova u samostalnoj Hrvatskoj, ali i šire, s obzirom na to da su putnički vlakovi u Hrvatskoj prosječno stari 30 i više godina.

Vlada je za taj posao dala jamstvo, a prvih 800 milijuna kuna osigurano je putem HBOR-a, dok će se za preostali dio sredstava raspisati natječaj za najpovoljnije financiranje, čulo se na potpisivanju ugovora.

Riječ je o 32 elektromotorna vlaka, i to 16 za gradsko-prigradski te 16 za regionalni prijevoz, kao i o 12 dizel-električnih motornih vlakova za regionalni prijevoz. Končarevi motorni vlakovi bit će isporučivani HŽ Putničkom prijevozu i puštani u promet tijekom 2015., 2016. i 2017.