EBRD: Napredak Hrvatske u tranziciji

Hrvatska je napravila velik napredak u tranziciji, koji je prošle godine kulminirao ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, no za dodatno pribiližavanje razvijenim zemljama nužno je da provede reforme tržišta rada, javne uprave i poslovnog okruženja, rekao je danas Peter Sanfey, zamjenik direktora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je u Hrvatskoj narodnoj banci predstavio svoje godišnje izvješće o provođenju reformi i ekonomskoj situaciji u 34 zemlje Europe, Azije i Afrike -"Transition Report", koje ove godine nosi naslov "Zapeli u tranziciji?".

Sanfey, zamjenik direktora EBRD-a zadužen za strategije i politike, kazao je da je zaključak izvješća kako su mnoge zemlje jugoistočne Europe, ali i u ostalim promatranim regijama, uistinu 'zapele' u tranziciji uslijed usporavanja pa čak i odustajanja od nekih reformi, što je dodatno potaknuto krizom.

Hrvatska ne spada u te zemlje, jer je unazad 15 do 20 godina napravila veliki napredak u tranziciji, koji je sredinom 2013. godine kulminirao ulaskom u punopravno članstvo EU. No, daljnje reforme nužne su i Hrvatskoj i to ne samo fiskalne, nego i one dublje, strukturne reforme, posebno na području tržišta rada, javne uprave i poslovnog okruženja, istaknuo je Sanfey.

Viceguverner EBDR-a Michael Faulend, govoreći o trenutnom stanju hrvatske ekonomije, podsjetio je na prognozu središnje banke da će ove godine Hrvatska ostvariti 0,8 postotni rast BDP-a, potaknut investicijama i izvozom. No, dodao je, ove će godine rast biti pod negativnim pritiskom osobne potrošnje koja će ostati slaba te potrošnje države, koja će se smanjivati uslijed prekomjernog deficita.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jakšić Kašić predstavila je dosadašnje aktivnosti banke u Hrvatskoj te je rekla da je do danas kroz 154 projekta EBRD uložio 2,8 milijarde eura, a da je prošla godina bila rekordna, s 19 transakcija vrijednih 290 milijuna eura.