"Matoš na klupi" uskoro i u gradu kod Pariza

Stota godišnjica smrti Antuna Gustava Matoša obilježit će se 8. veljače u francuskom gradu Issy les Moulineaux pokraj Pariza otkrivanjem spomenika Matoš na klupi akademika Ivana Kožarića. Time se spaja rad dvojice iznimno važnih hrvatskih umjetnika, koji su svojim djelovanjem bili vezani i uz francusku kulturu.

Skulptura će se postaviti u parku Roseraie, na sjevernoj strani aleje gdje je glavni ulaz za kapelicu St. Sauveur bolnice Corentin Celton, najavilo je Ministarstvo kulture. Na otvorenju će biti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein, gradonačelnik Issy les Moulineauxa Andre Santini, zamjenik gradonačelnika za kulturu Alain Levy te predsjednik AMCA-e Pariz Damir Perinić.

Inicijativu da se u Parizu postavi odljev Kožarićeva skulpture, koja se više od 40 godina nalazi na Strossmayerovu šetalištu u Zagrebu, iznijela je prije više od trinaest godina udruga AMCA - Društvo bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Parizu. Pariška gradska uprava tada nije dala suglasnost na ponuđene lokacije, no ona iz Issy les Moulineauxa predložila je da se spomenik postavi na vrlo frekventnom mjestu, u središte događaja i života tog gradića koji se nalazi unutar šireg gradskog područja Pariza.

Inicijatori ideje zamolili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture da im daju preporuku i potporu. S obzirom na to da je riječ o odavanju priznanja djelima dvojice velikana hrvatske umjetnosti i književnosti, dogovor je vrlo brzo postignut.