HDZ neustavnim smatra zakon o obnovi dubrovačkih spomenika

Dinamičnu raspravu između zastupnika oporbenog HDZ-a te vladajućeg HNS-a i SDP-a izazvao je konačni tekst izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. HDZ-ovci su taj prijedlog ocijenili protuustavnim i štetnim, a vladajući su ga branili.

Branko Bačić
(HDZ) predloženim je izmjenama zamjerio to da dokidaju ugovor između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. Zakonska rješenja, smatra, tom društvu oduzimaju upravljanje dubrovačkim zidinama i sva sredstva ostvarena prodajom ulaznica te ih prebacuju na Grad.

Jasen Mesić (HDZ) prigovorio je da nikome u posljednjih 60 godina nije palo na pamet, osim novoizabranom gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću, da uzima Društvu prijatelja dubrovačke starine upravljanje zidinama, koji su te zidine očuvali svojim radom. Upozorio je i kako nema ni jednog stručnjaka iz područja zaštite kulturne baštine koji podupire taj prijedlog zakona.

Mesićevo prozivanje odbacila je Tatjana Šimac Bonačić (SDP), izrazivši uvjerenje da zakon neće potaknuti nekontroliralnu gradnju unutar gradskih zidina. Jozo Radoš (HNS) Mesićeve je tvrdnje nazvao čistom politizacijom. Istaknuo je kako se zakonom pokušava riješiti apsurdna situacija u Dubrovniku, jer s jedne strane građani svake četiri godine biraju gradonačelnika koji će voditi grad, dok se s druge strane tako važan resurs kao kulturno dobro ne daje na upravljanje tom gradonačelniku, nego udruzi osnovanoj prije 62 godine i čije financije se ne može kontrolirati. Smatra i da će tim zakonom doći do urednijeg i boljeg upravljanja povijesnom starinom grada Dubrovnika.