Za opći štrajk 92 posto članova sindikata

Čelnici pet sindikalnih središnjica održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestiti o Rezultatima osobnog izjašnjavanja o organiziranju generalnog štrajka i daljnje aktivnosti. Od ukupno 382.190 članova sindikata, 71,65 posto izašlo je na glasovanje, a 92,31 posto se izjasnilo za opći štrajk.

Sindikalci žestoko protiv izmjena ZOR-a

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je kako tolika potpora članstva znači pravo i obvezu sindikalnog vodstva da svim sredstvima spriječi donošenje ZOR-a koji je upućen u saborsku proceduru u dva čitanja.

Novosel je rekao da su od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zatražili da zaustavi proceduru donošenja ZOR-a dok ga, kao i saborske zastupnike, ne upoznaju sa svojim argumentima i mogućim posljedicama na zaposlene i buduće generacije. Leko je sindikalne čelnike pozvao na razgovor u srijedu, 5. veljače.

Novosel je najavio da će sindikati, ne prihvate li se njihovi argumenti, poduzeti sindikalne akcije, uključujući i štrajk za koji imaju mandat, no nije želio precizirati kada bi to moglo biti.
Požalio se da su tijekom dvotjednog izjašnavanja sindikati i članstvo bili izloženi raznim pritiscima i manipulacijama. U Gredelju nisu ni pokušali organizirati izjašnjavanje u strahu da im neće biti produženi ugovori o radu, kaže Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da će, donese li se ZOR u predloženom obliku, radnici biti obespravljeni na dulje vrijeme i izloženi na milost i nemilost poslodavaca, a tržište rada će se urušiti.

Jučerašnje uhićenje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, zbog sumnje da je lažirao invaliditet, sindikati smatraju pritiskom na njih zbog tajminga u kojem je poduzeto.

U međuvremenu je Vladin prijedlog Zakona o radu uvršten u dnevni red tekuće saborske sjednice. Hrvatski sabor u dnevni ga je red uvrstio s 81 glasom 'za', uz 37 glasova 'protiv'. Protiv su bili laburisti jer, kako je istaknuo Branko Vukšić, taj prevažni zakonski prijedog nije donesen u dogovoru socijalnim partnerima. Skinite ga s dnevnog reda, nastavite pregovore, u protivnom će to biti silovanje demokracije, poručio je Vukšić vladajućima.