Sabor: Zakon o radu uvršten u dnevni red

Vladin prijedlog Zakona o radu uvršten je u dnevni red tekuće saborske sjednice. Hrvatski sabor u dnevni ga je red uvrstio s 81 glasom 'za', uz 37 glasova 'protiv'.

Protiv su bili laburisti jer, kako je istaknuo Branko Vukšić, taj prevažni zakonski prijedog nije donesen u dogovoru socijalnim partnerima. Skinite ga s dnevnog reda, nastavite pregovore, u protivnom će to biti silovanje demokracije, poručio je Vukšić vladajućima.

Za odgodu su bili i nezavisna Jadranka Kosor te SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Sindikalne središnjice ovih su dana pozvale predsjednika Sabora Josipa Leku da zastane s procedurom tog zakona i da ga ne uvrštava odmah u dnevni red, kako bi zastupnici imali vremena saznati sindikalna stajališta.

Za opći štrajk 92 posto članova sindikata

Uz spomenuti zakon, Sabor je dnevni red dopunio s još desetak točaka. Saborska većina donijela je odluku o imenovanju Mirjane Rakić novom predsjednicom i članicom Vijeća za elektroničke medije. Dugogodišnja HRT-ova novinarka na čelu Vijeća zamjenit će Zdenka Ljevaka. Nada Murganić danas je dala zastupničku prisegu, a u klupama HDZ-a zamjenit će Damira Jelića.


U prijepodnevnoj raspravi o Planu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije rečeno je da je od početka procesa usklađivanja Sabor donio 683 usklađena zakona, a ove godine treba uskladiti još 42 zakona.

Plan je izradila Vlada, predložila je i 'ritam' usklađivanja po kvartalima. U prvom, dakle do proljeća, uskladilo bi se 12 zakona, među njima i oni koji se tiču potrošača i učinkovitijeg i čišćeg korištenja energije. Do ljeta bi ih se uskladilo još 11 izmijenio bi se Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Kazneni te Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Za kraj godine, odnosno za četvrti kvartal, predviđeno je donošenje medijskih, konkretno zakona o medijima te o elektroničkim medijima.

HDZ neustavnim smatra zakon o obnovi dubrovačkih spomenika

Sabor: Okoliš se truje velikim količinama agrokemikalija