Pavle Gaži prijavljen zbog ubojstva Đurekovića

USKOK je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu proslijedio kaznenu prijavu protiv Pavla Gažija zbog sumnje da je naručio ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Pavle Gaži bio je dugogodišnji generalni direktor Podravke i šef unutarnjih poslova SR Hrvatske.

Prije nekoliko dana razgovarao je s novinarom HRT-a Ivanom Jabukom. Taj tragični Đurekovićev slučaj i danas mogu okarakterizirati kao nečiji danajski poklon tadašnjem hrvatskom rukovodstvu, rekao je Gaži.

Nekoliko prijava protiv Gažija tužiteljstvu je u poslijednjih desetak godina podnio poduzetnik i bivši čelnik u Podravci Anđelko Jagečić, koji je se nada da će se konačno rasvijetliti cijela pozadina Đurekovićeva ubojstva i otkriti nalogodavac. Pogledajte što je Jagečić rekao za HRT te što o tome kažu povjesničar Tvrtko Jakovina i odvjetnik Marijan Hanžeković.Perković prebačen u München

Bivši dužnosnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josip Perković, koji je prije tjedan dana predan Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu Đurekovića, jutros je iz zatvora u Nürnbergu vraćen u istražni zatvor u Münchenu.

Njemački odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner rekao je da nije bio u kontaktu sa svojim branjenikom. Ustvrdio je da su očito otklonjeni razlozi zbog kojih je Savezno državno odvjetništvo dvojilo u Perkovićevu sigurnost i zbog kojih je on na nekoliko dana bio prebačen u Nürnberg. Savezno državno odvjetništvo je zaključilo kako Perkoviću u minhenskom zatvoru, zbog činjenice da u njemu boravi veći broj osoba podrijetlom s područja bivše Jugoslavije, prijeti povećana opasnost. Odvjetniku Wagneru nije priopćeno koje mjere su poduzete na temelju kojih se sada jamči sigurnost Perkovića u minhenskom zatvoru.

S obzirom na to da je za suđenje nadležan Viši zemaljski sud u Münchenu, na kojem je vođen i prvi proces povezan s ubojstvom Stjepana Đurekovića, logično je da Perković bude smješten u Münchenu, kazao je Wagner. Dodao je kako će idućih mjeseci pripremati obranu te da će mu uskoro biti omogućen i pristup sudskim spisima. Perkovićev odvjetnik je izjavio kako očekuje da bi suđenje moglo početi u lipnju.

Potvrdio je da se Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo sprema doći u Njemačku, ali da nije još riješeno pitanje mogućnosti njegova zastupanja pred njemačkim sudovima.