Modernija strana fotografa Roberta Cape

Robert Capa izgradio je mit crno- bijelim fotografijama sukoba, od građanskog rata u Španjolskoj do iskrcavanja u Normandiji, ali malo ljudi poznaje njegove slike u boji, od kojih su neke izložene prvi put u New Yorku.

'Capa u boji' otkriva moderniju stranu mađarskog fotografa. Tu se može vidjeti jahač na devi u tuniskoj pustinji tijekom Drugog svjetskog rata, Pablo Picasso na plaži ili filmske zvijezde poput Ave Gardner ili Humphreya Bogarta na snimanju.

Jučer otvorena, u Međunarodnom centru za fotografiju usred Manhattana, izložba do 4. svibnja nudi prvi pogled na fotografov rad u boji. Neke slike nikada prije nisu izlagane, ističe direktor Centra Mark Lubell.

Njujorški institut u svojem arhivu broji oko 4200 fotografija u boji Roberta Cape koji je zajedno s Henrijem Cartier-Bressonom osnovao agenciju Magnum Photos 1947, prenosi Hina.

Capa je počeo fotografirati u boji 1938. tijekom kinesko-japanskog rata. Nažalost, od 12 novih filmova Kodachrome korištenih tom prigodom, samo četiri fotografije su preživjele. Objavio ih je časopis 'Life'. Sve četiri se nalaze na njujorškoj izložbi.

Od 1941. Robert Capa počeo je redovitije raditi u boji. Do smrti, 1954. tijekom rata za Indokinu, fotograf je gotovo stalno nosio dva foto- aparata, jedan s crno-bijelim filmom, drugi s filmom u boji.