Krivotvoreni Chagall plaćen 100.000 funta ide na lomaču

Kad je jorkširski posrednik nekretninama Martin Lang 1992. kupio akvarel Marca Chagalla za 100.000 funta, vjerovao je da dobrim ulaganjem novca osigurao mirnu budućnost svojoj obitelji, prenosi britanski The Guardian. No nakon dvadesetak godina akt u akvarelu koji se pripisivao Chagallu doživjet će, čini se, neslavnu sudbinu: prema naputku Chagallova odbora u Parizu i francuskom zakonu trebao bi biti spaljen.

Lang je očekivao da će mu platno biti vraćeno, uz potvrdu da je krivotvoreno, ili da će dobiti jamstvo da će mu biti nadoknađena šteta ako se naknadno ipak utvrdi da je riječ o originalu, no članovi Chagallova odbora, na čijem su čelu dvije umjetnikove unuke, su neumoljivi. Gledajući BBC-jevu dokumentarnu seriju "One's Fake Or Fortune", prikazanu na HRT-u pod nazivom "Remek-djelo ili zlodjelo", sin 63-godišnjeg Martina Langa dobrovoljno je odlučio provjeriti autentičnost Chagallova akvarela. Zadaću je povjerio voditeljima emisije Fioni Bruce i poznatom istražitelju umjetnina i povjesničaru Philipu Mouldu.

Zanimljivo je da je Lang sliku 1992. kupio prema savjetu jednog ruskog trgovca umjetninama koji je radio za uglednu aukcijsku kuću. I Philip Mould odluku Chagallova odbora smatra barbarskom. Marc Chagall bjeloruski je slikar i smatra sa začetnikom modernizma. Umro je 1985. u Francuskoj, gdje je proveo veći dio života, a nedavno je njegovo djelo Troje akrobata prodano za vrtoglavih 13 milijuna dolara.