Venecija će dobiti muzej islama

U Veneciji se planira otvaranje muzeja islama, koji će financirati Katar, izjavio je u Dohi predsjednik talijanske vlade Enrico Letta. Oporba je poručila da se žestoko protivi tom projektu.

Muzej bi trebao biti smješten u jednoj palači na kanalu Grande, izjavio je Letta, koji je u posjetu Kataru. Venecijanski gradonačelnik Giorgio Orsoni zahvalio je Letti što podupire taj projekt.

Muzej će biti simbol povijesti ovoga grada, koji je oduvijek otvoren za druge kulture i religije. Muzej islama odgovara planovima grada, koji želi privući kulturne ustanove od međunarodne važnosti, izjavio je Orsoni.

Umjesto da se širi islam, trebalo bi podupirati venecijansku kulturu i tradiciju, izjavio je Massimo Bitonci, zastupnik Lege Nord u talijanskom senatu.

Muzeju se protivi i predsjednik talijanske regije Veneto, u kojoj se nalazi Venecija, Luca Zaia, koji je također član Lege Nord. Iznenađuje nas da predsjednik vlade, unatoč velikim problemima u kojima se nalazi Italija, ima novca za rasipanje za islamski muzej u Veneciji, izjavio je Zaia.