Boljkovac: Razumio sam optužnicu i ne osjećam se krivim

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Josip Boljkovac, na zagrebačkom Županijskom sudu očitovao se o optužnici koja ga tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.  

Optužnica protiv Josipa Boljkovca

'Razumio sam optužnicu i ne osjećam se krivim', rekao je Josip Boljkovac, nakon što mu je pročitana optužnica. 'Nisam odlučivao, imao sam nadležnu Okružnu policiju', dodao je. Uslijedili su uvodni govori tužiteljstva i obrane. 'Kršeći prava međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba Boljkovac je naredio da se civilno stanovništvo ubija pa da je time počinio kazneno djelo protiv ratnog zločina i protiv civilnog stanovništva', kazala je u uvodnom govoru Gordana Križanić. Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi kako nema dokaza koji bi njegova branjenika povezali sa zločinom nad civilima.

Na suđenju koje vodi sudac Tomislav Juriša tvrdnje optužbe i obrane trebale bi se potkrijepiti iskazima 40-ak svjedoka. No, tek manji dio ispitat će se neposredno, dok će se u većini slučajeva čitati prijašnji iskazi iz istrage. Nobilo tvrdi da je riječ uglavnom o članovima obitelji žrtava koji su u vrijeme zločina bili mala djeca i koji po obiteljskim pričama znaju da se zločin dogodio, ali ne i tko je za njih odgovoran, rekao je Nobilo. Podsjeća da je i obrana predložila svjedoke i arhivske dokumente koji navodno u potpunosti objašnjavaju pod kojim je okolnostima došlo do zločina.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.