Objavljen jedini roman Charlieja Chaplina

Engleski glumac Charlie Chaplin bio je slavni komičar, redatelj, scenarist i glazbenik, no malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo tiskano izdanje predstavljeno jučer u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

Riječ je o gotovo nepoznatom romanu "Footlights", napisanom 1948., a prema kojemu je poslije snimljen njegov film "Svjetla pozornice" (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva. Roman je objavio talijanski institut za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

Chaplinov biograf David Robinson vjeruje da je odnos između klauna-alkoholičara i očajne balerine u romanu "Footlights" vjerojatno inspirirao Chaplinov susret s legendarnim ruskim plesačem Vaslavom Nijinskyjem 1916.
U romanu je vidljiv Chaplinov živahan, specifičan stil pisanja koji se, u odsutnosti uredničkih intervencija, slobodno kreće od otvoreno kolokvijalnog do trenutaka bogatih slikovitim i diksenovskim opisima. Radnja je smještena u London i glazbene dvorane u kojima je nastupao na početku karijere. Bilo je to čarobno razdoblje u kojem se oslobodio neimaštine iz djetinjstva i u kojem su se postupno razotkrili njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

No njegovo pripovijedanje istodobno otkriva bolnu neizvjesnost neobrazovanog, nekultiviranog dječaka gurnutog u svijet uspjeha, a klaunovi izrazi očaja zbog gubitka poštovanja i divljenja javnosti vjerojatno su odraz Chaplinovih osjećaja kako mu je slabila popularnost, dodaje institut.

U knjizi se nalaze i dosad neobjavljeni dokumenti i fotografije iz Chaplinovih arhiva, slike kazališnog svijeta njegove mladosti te prizori iz autorove privatne zbirke.