Građani podijeljeni u vezi s generalnim štrajkom

Od 1300 ispitanika njih 369 ili 28,4% u potpunosti podržava organiziranje prvog generalnog štrajka u zemlji zbog promjene Zakona u radu. Pokazalo je to redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus.

Što se tiče stranačkih preferencija i odnosa prema štrajku, istraživanje je pokazalo da su SDP-ovi birači protiv štrajka i to njih 77,2%. Uvjerljivo protiv su i birači Nacionalnog foruma - njih 63,3% te birači HSLS-a - 60,0%. Najveću podršku štrajkašima daju simpatizeri stranke Hrast - njih 72,7% a slijede ih birači Hrvatskih laburista - 67,3% te stranke Orah - 60,9%.

Kada je riječ o dobnim skupinama i njihovom odnosu prema općem štrajku, može se reći da se podrška štrajkašima smanjuje kako raste dob ispitanika. Tako je čak 73,8% ispitanika između 18 i 30 godina za generalni štrajk, a samo 25,0% građana koji su u dobi od 71 i više godina.

Gledano po regijama, najveću podršku štrajku daju ispitanici iz Slavonije - njih 52,4%, a slijede ih ispitanici iz Dalmacije (49,0%) te središnje Hrvatske (46,2%). Najveći broj ispitanika koji ne podržavaju štrajk su iz Istre, Primorja i Gorskog kotara (51,3%).

Kada se razmatra obrazovanje ispitanika i njihov odnos prema općem štrajku može se primijetiti da je najveći broj pristaša generalnog štrajka bez škole ili s nezavršenom osnovnom školom - njih 47,8% te d se podrška smanjuje s porastom stupnja obrazovanja ispitanika. Tako su najveći protivnici štrajka ispitanici s fakultetskim obrazovanjem (50,2%).