Prva samostalna izložba Julija Knifera u SAD-u

Galerija Mitchell-Innes & Nash iz New Yorka od 6. veljače do 15. ožujka ugostit će izložbu Julija Knifera. Riječ je o radovima nastalima od ranih šezdesetih do 2000. To je prva samostalna izložba tog istaknutog hrvatskog umjetnika u SAD-u.

Julije Knifer jedan je od najcažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Početkom pedesetih godina studirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Potkraj pedesetih bio je jedan od osnivača i istaknuti član grupe Gorgona, koja je u Zagrebu djelovala od 1959. do 1966. kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Godine 1961. sudjeluje na prvoj izložbi Novih tendencija u Zagrebu kao pripadnik tog pokreta, a 1973. na bijenalu u Sao Paulu te 1976. na Venecijanskom bijenalu zajedno s kiparom Ivanom Kožarićem.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovni i prepoznatljivi motiv Kniferove umjetnosti je meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama - od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala. Kniferov meandarski oblik reduciran je na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crnog i bijelog, da bi poslije u njega uključio i boju.

Julije Knifer rodio se u Osijeku 1924., a umro u Parizu 2004. Izlagao je u nekima od najvažnijih svjetskih izložbenih prostora, u Centru Pompidue (Pariz), MAMCO-u (Ženeva), Muzeju suvremene umjetnosti u Sydneyu. Radovi mu se čuvaju u privatnim i muzejskim kolekcijama diljem svijeta, uključivši i newyorški muzej MoMa.

Kustos izložbe u galeriji Mitchell-Innes & Nash je fotograf i umjetnik Žarko Vijatović. Postavljanje izložbe ostvareno je u suradnji s galerijom Frank Elbaz iz Pariza.