Restrukturiranjem dopisništava do povećanja učinkovitosti

Na danas održanoj, 14. sjednici Programskog vijeća HRT-a, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izvijestio je Programsko vijeće o planovima restrukturiranja dopisništava HRT-a. Istaknuo je kako ništa što se radi ne dovodi u pitanje programske obveze HRT-a preuzete Ugovorom s Vladom RH.

Restrukturiranje dopisništava uvjetovano je tehnološkom obnovom s ciljem smanjenja troškova i povećanja programske i produkcijske učinkovitosti HRT-a, istaknuo je Radman.

Također, trenutačno dopisništva zapošljavanju 51 zaposlenika od kojih je 14 novinara. Istaknuo je i kako je tehnološka infrastruktura dopisništava starija od 20 godina.

HRT je pokrenuo investicijski ciklus, koji kreće od tzv. malih dopisništava. Njime će se nabaviti suvremena oprema, a područja koja je dosad pokrivalo 14 novinara ubuduće će pokrivati 22 dopisnika koji će uz najsuvremeniju tehnologiju izvještavati za sve platforme HRT-a. Dopisništva će se gasiti u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza 2014. 

Članica Vijeća Neda Ritz istaknula je kako je u tom procesu najbitnije da se područja dopisništava ubuduće pokrivaju sadržajno i kvalitativno ravnomjerno.
Član Vijeća Josip Jelić smatra kako je javnost preplavljena zloupotrebom informacija o promjenama te da se javnost uznemirava pogrešnim informacijama.

Zaključno, Programsko vijeće za sljedeću je sjednicu zatražilo precizne podatke o udjelu programskih sadržaja koje proizvode tzv. mala dopisništva te informaciju o tome kako će se odvijati program restrukturiranja, koliki je predviđeni broj ugovornih dopisnika i kako će njihov rad biti organiziran.

Također, na sjednici se Programsko vijeće upoznalo s Izvještajem RJ arhivi i programsko gradivo te je pohvalilo izvještaj te radne jedinice. Programsko vijeće zatražilo je redovni tromjesečni izvještaj o ispunjavanju planova vezano uz digitalizaciju i osiguravanje dostupnosti arhiva HRT-a.

Poslovna jedinica Program dostavila je Vijeću  prijedlog načina i metodu izvještavanja o zakonskim i ugovornim obvezama HRT-a temeljem obveza iz Ugovora, Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima. 

Članovi vijeća izrazili su zadovoljstvo izvješćem PJ Program te iznijeli dojam da HRT na ukupnom planu ide u dobrom smjeru. Predloženi mjesečni izvještaj za prosinac trebao bi poslužiti kao osnova za razradu i raspravu o konačnom formatu Izvještaja za 2013. godinu, a predložene izmjene i dopune unijet će se do sljedeće sjednice.

Vijeće je jednoglasno prihvatilo izvješće povjerenika o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za razdoblje od 13. studenoga 2013. do 28. siječnja 2014. te  zatražilo od HRT-a da ispuni prijašnje zahtjeve i dobije odgovore na pitanja oko pojedinih neprihvatljivih trendova i primjedaba korisnika koje se stalno ponavljaju.

HRT Komunikacije