"Matoš na klupi" u gradiću pokraj Pariza

Stota godišnjica smrti književnika Antuna Gustava Matoša obilježeno je u francuskom gradu Issy les Moulineaux, pokraj Pariza, otkrivanjem spomenika "Matoš na klupi" akademika Ivana Kožarića. Time je simbolički spojen rad dvojice važnih hrvatskih umjetnika, koji su svojim djelovanjem bili vezani i uz francusku kulturu.

Na svečanosti u povodu otkrivanja spomenika bila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istaknula je da se otkrivanjem Matoševa spomenika odaje hommage velikanima hrvatske umjetnosti - središnjoj ličnosti hrvatske moderne A. G. Matošu i kiparu Ivanu Kožariću te potvrđuju veze između Francuske i Hrvatske u povijesnom, sadašnjem, ali i budućem kontekstu.

U prigodnom obraćanju naglasila je utjecaj koji je boravak u Parizu imao na Matoševo stvaralaštvo.

Doživljaj uživanja, upijanja i percepcije francuskog urbanog okruženja Matoš je doslovno pretočio u svoja promišljanja, stilski izričaj i život. Naviku šetanja i uživanja u pulsu grada nastavio je i po povratku u Hrvatsku te je francusko umijeće življenja na ulicama unio u svakodnevicu grada Zagreba. Na neki način, on šeta i danas ulicama grada, zahvaljujući originalnom odljevu ove skulpture koja ukrašava šetalište staroga grada, rekla je ministrica pri otkrivanju spomenika.

Na svečanosti su, među ostalima, bili i veleposlanik RH u Francuskoj Ivo Goldstein, gradonačelnik Issy les Moulineauxa André Santini, zamjenik gradonačelnika za kulturu Alain Lévy te predsjednik Udruge AMCA Pariz Damir Perinić.

Inicijativu da se u Parizu postavi odljev Kožarićeva skulpture, koja se više od 40 godina nalazi na Strossmayerovu šetalištu u Zagrebu, pokrenula je prije više od trinaest godina Udruga AMCA - Društvo bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Parizu. No nakon što ih je pariška gradska uprava odbila, uprava Issy les Moulineauxa Kožarićevu "Matošu" ponudila je gradsku klupu na vrlo frekventnome mjestu, koje taj kip smješta u središte događaja i života tog gradića.

Akademik Ivan Kožarić zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture. Njegova skulptura "Matoš na klupi" nalazi se na Strossmayerovu šetalištu u središtu Zagreba, gdje je postavljena 1972. godine.

Antun Gustav Matoš (1873. - 1914.), jedan od najvažnijih hrvatskih književnika te središnja ličnost hrvatske moderne, po mnogočemu je francuski đak. Njegov život u Parizu, u kojemu je proveo pet godina, neposredno se i posredno iščitava iz njegova književnog stvaralaštva. Neposredno kroz tematske odrednice njegova pisma, a posredno kroz stilski format i činjenicu da je iz njegova pera izlazila riječ suvremenih strujanja od simbolizma, impresionizma, modernizma te snažan pečat francuskih uzora, poput Merimea i Maupassanta.

Na narudžbu Ministarstva kulture, Gliptoteka HAZU napravila je predradnje za izradu odljeva te je u listopadu 2012. potpisan ugovor između Ministarstva kulture, Gliptoteke i akademika Kožarića, koji se odrekao naknade za autorska prava.
U povodu otkrivanja spomenika A. G. Matošu, u organizaciji Udruge AMCA pripremljeno je i izdanje s pedesetak njegovih pjesama, u prijevodu na francuski Nevena Gospodnetića.