Baleti "Bolero" i "Carmen" premijerno u Splitu

Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta Split sinoć je, tjedan dana uoči Valentinova, na velikoj sceni kazališta premijerno izveo balete "Bolero" i "Carmen" u koreografiji Valentine Turcu.

Sinoćnja predstava bila je posvećena uspomeni na Miljenka Štambuka i Maju Srbljenović Turcu, dvije velike umjetničke osobnosti i vjerojatno najvažnije baletne umjetnike nakon Ane Roje koje je Split dao hrvatskom baletu.

Prigodnu izložbu scenskih fotografija, uz koju se publika mogla prisjetiti njihovih karijera, otvorio je u pauzi premijerne izvedbe ravnatelj splitskoga Baleta Dinko Bogdanić, koji je fotografije izabrao u splitskim i zagrebačkim kazališnim arhivima. Životnih i umjetničkih putova Štambuka i Srbljenović Turcu prisjetio se povjesničar Tonći Šitin.

Glazbu Ravelova Bolera te plesnu suitu Carmen Rodiona Ščedrina na temelju istoimene Bizetove opere izveo je Orkestar HNK Split kojim je ravnao maestro Hari Zlodre, a uloge su bile povjerene solistima i članovima ansambla splitskog Baleta.

Maja Srbljenović Turcu (1941. - 1995.) bila je velika hrvatska balerina i pedagoginja koja je karijeru počela i dugo gradila na pozornici splitskog teatra, a Miljenko Štambuk (1930. - 1991.) bio je plesač, koreograf i redatelj čiju biografiju krasi zadivljujući broj baletnih uloga te koreografija i režija baletnih, ali i opernih, operetnih i dramskih predstava ne samo u njegovu Splitu nego i u najvažnijikm kazalištima u cijeloj ondašnjoj državi.