Virtuoz na Stradivariju Leonidas Kavakos nastupio u Zagrebu

Grčki majstor violine Leonidas Kavakos, jedan od najdarovitijih instrumentalista današnjice, gostovao je sinoć u Zagrebu, gdje je virtuoznim nastupom na svojoj 300 godina staroj Stradivarijevoj violini i u pratnji talijanskog pijanista Enrica Pacea koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu oduševio publiku.

Nazočne je pozdravio ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, koji je istaknuo kako mu je iznimna čast i veliko zadovoljstvo ugostiti jednog od najtraženijih svjetskih glazbenika. Veleposlanica Grčke Elena Gerokostopoulo dodala je da Kavakosov nastup potvrđuje mjesto koje Zagreb već ima na karti svjetskih i europskih glazbenih metropola dugogodišnje glazbene tradicije.

Na svojoj violini Stradivari Abergavenny iz 1724. i u glasovirskoj pratnji poznatog talijanskog pijanista s kojim stalno surađuje Kavakos je pred zagrebačkom publikom izveo prekrasan, gotovo trosatni recital skladbi za violinu i glasovir.

Nastup slavnoga violinističkog virtuoza izazvao je golemu gužvu u HGZ-u, gdje se za koncert tražila karta više, a broj stolica u dvorani morao je biti gotovo udvostručen. Publika je oduševljeno reagirala na njegovu izvedbu, isprativši ga ovacijama nakon svakog dijela, a kraj koncerta dočekala je na nogama, za što ju je Kavakos nagradio s čak četiri kraća bisa.

Prepoznat diljem svijeta po najvišoj razini virtuoznosti, superiornoj muzikalnosti i sviračkom integritetu, Kavakos je svjetski poznati glazbenik velike međunarodne karijere. Nastupio je s najvažnijim svjetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Berlinska i Bečka filharmonija te Londonski simfonijski orkestar u Europi, a u SAD-u filharmonijski orkestri New Yorka i Los Angelesa te simfonijski Chicaga, Bostona i Philadelphije.

Enrico Pace kao traženi solist nastupa s poznatim svjetskim orkestrima, ali i u komornim ansamblima te njeguje suradnju s pojedinačnim umjetnicima, među kojima je i Kavakos.