Svečana obnova "Nikole Šubića Zrinskog" u riječkome HNK

Opera Ivana pl. Zajca "Nikola šubić Zrinski" u režiji Krešimira Dolenčića, izvorno premijerno izvedena u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 2005. godine, sinoć je izvedena kao svečana obnova u ovoj kazališnoj kući, pod dirigentskom palicom Igora Vlajnića.

Razlika ove izvedbe u odnosu na izvornu Dolenčićevu, posljednji put izvedenu 2007. godine, u solističkoj je podjeli jer su priliku pjevačkog nastupa dobili mlađe operne pjevačice i pjevači.

U naslovnoj ulozi nastupio je Siniša Hapač, a u ulozi njegove supruge Eve Kristina Kolar. Kao njihova kći Jelena nastupila je Marijana Prohaska. U solističkoj postavi bili su još Sergej Kiselev, Voljen Grbac, Slavko Sekulić i drugi.
Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinje Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, a oblikovatelj svjetla Vladimir Kazda.

Opera "Nikola Šubić Zrinski" drži se najpopularnijim hrvatskim scenskim glazbenim djelom. Praizvedena je 1876. godine u Zagrebu, uz dirigiranje samog skladateja Ivana pl. Zajca. Na sceni riječke kazališne kuće, koja danas nosi njegovo ime, prvi put je postavljena tek nakon Drugoga svjetskog rata, 1946. godine, kao prva predstava tek osnovane Opere. Na toj izvedbi je dirigirao Boris Papandopulo, a u naslovnoj ulozi je bio veliki operni pjevač Milan Pihler.