Zagrebački solisti oduševili publiku u švicarskom Bad Ragazu

Zagrebački solisti već četvrtu godinu za redom nastupaju na poznatom Festivalu klasične glazbe Next Generation koji se od 7. do 14. veljače  2014. održava u mondenome švicarskom turističkom odredištu Bad Ragazu.

Festival promiče mlade glazbene talente iz cijelog svijeta. Uz Zagrebačke soliste i Orkestar Kneževine Lihtenštajn na otvorenju ove višednevne glazbene manifestacije nastupili su solisti na klaviru, violini i violi Niu Niu, Ye-Eun Choi i Vladimir Babeshko te Kian Soltani na violončelu. Taj maestralni austrijski violončelist perzijskog podrijetla poznat je već zagrebačkoj publici . Nastupao je nedavno u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" sa Zagrebačkom filharmonijom, a pobjednik je i Petoga violončelistickog natjecanja održanog u Zagrebu.

Na Festivalu mladih virtuoza u Bad Ragazu predstavit će se 39 glazbenika iz 23 zemalja od kojih se mnogi školuju na Muzičkoj akademiji u maloj kneževini Lihtenštajn. Rasadnik je to mladih umjetnika. Trenutačno se ondje školuje oko stotinu glazbenika među kojima i desetak Hrvata, ističe umjetnički ravnatelj Festivala Next generation i uporni promotor naših glazbenika Dražen Domjanić.

Nažalost, ove godine na Festivalu, kaže, nema mladih hrvatskih umjetnika . Bilo ih je lani, no na Muzičkoj akademiji njihovo školovanje i stipendije financijski podupire Zaklada Anne Sophie Mutter što je iznimno važno za iskorak naših glazbenika na svjetsku međunarodnu scenu, kazao je Dražen Domjanić. Ponosan je i na pojedine hrvatske profesore koji gostuju na Muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu.

Svečani koncert u povodu otvorenja Festivala okupio je mnogobrojne ljubitelje klasične glazbe iz sjeveroistočnog dijela Švicarske i Kneževine Lihtenštajn, a nazočan je bio i hrvatski veleposlanik akreditiran u tim zemljama Aleksandar Heina. Na programu su bila djela Wolfganga Amadeusa Mozarta te Mađarska rapsodija za violončelo i orkestar Davida Poppera. Na ovogodišnjem Festivalu održat će se 17 koncerata, a za gostovanje Zagrebačkih solista, doznajemo, zainteresirali su se i organizatori sličnoga glazbenog festivala iz Njemačke.