Ministarstvo ponovno mijenja zakon zbog osječkog HNK

Još se nije stišala bura kulturnih djelatnika zbog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima prije četiri mjeseca, a već evo nove. Ministarstvo kulture ponovno mijenja Zakon, i to zbog osječkog HNK jer se njegovi vlasnici, Grad i Županija, nisu mogli dogovoriti o izboru intendanta.

Kulturnjaci su ponovno na nogama. Dokad će ovo Ministarstvo kulture, pitaju se, gasiti požare, izmjenama i dopunama Zakona, a pritom potpuno zanemaruje glas struke. Sa strukom se razgovaralo, kaže ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić: Ovo je pitanje pravne struke. Ovdje je riječ o promjeni samo dviju stavki Zakona i o tome nikakva javna rasprava osim one propisane Zakonom nije trebala biti.

Osječkim je kazalištarcima ministrica obećala da će do 17. veljače imati v. d. intendanta, pa je i Vlada izmjene Zakona uputila u hitnu saborsku proceduru. Baš kao i prije četiri mjeseca kada se Zakon mijenjao zbog zagrebačkog i varaždinskog HNK.
Stvari su dovedene do apsurda, kaže predsjednik Sindikata hrvatskih glumaca Žarko Savić. Dvadeset godina ne raspisuju se natječaji za glumce, ali zato svako toliko mijenjamo Zakon o kazalištima: Više ne reagiramo na Ministarstvo kulture zato što ono nije doraslo svojoj povijesnoj zadaći i ljudi koji ondje rade nisu svjesni svojih pogrešaka koje imaju dalekosežne posljedice.

Boris Svrtan, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, apelira da se povede kazališna rasprava. A da se ona i dogodi, već na prvo pitanje ne bi bilo odgovora - zašto Hrvatska još nema strategiju kulturnog razvoja?