Sindikati: Povucite ZOR iz procedure na šest mjeseci!

Sindikalni čelnici najavili su kako će od Vlade zatražiti da iz saborske procedure na šest mjeseci povuče prijedlog izmjena Zakona o radu kako bi se kvalitetno doradio. Zauzvrat su spremni čuvati socijalni mir, odnosno zamrznuti najavljene   aktivnosti, među kojima je mogućnost općeg štrajka.

Ići ćemo prema Vladi s prijedlogom da se zakon povuče iz procedure na barem šest mjeseci, da dobijemo dovoljno vremena za kvalitetne analize i da se otvori široka argumentirana javna rasprava kako bi se došlo do nekakvih konačnih rješenja, rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata novinarima nakon sastanka s predstavnicima saborskog Kluba zastupnika SDP-a, od kojeg su zatražili potporu.

No nakon gotovo dvosatnog sastanka predstavnika sindikalnih središnjica i Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru nema nikakvog dogovora. Iz SDP-a su diplomatski poručili kako je svima u interesu da se postigne dogovor.

Sindikati traže zaustavljanje procedure donošenja ZOR-a

Sindikati također izražavaju i spremnost na povratak u tijela tripartitnoga socijalnog dijaloga kao i u odgovarajuću radnu skupinu za izradu Prijedloga Zakona o radu te aktivno sudjelovati stavljajući na raspolaganje sve svoje resurse. Izražavaju uvjerenost da je premijeru njihov prijedlog prihvatljiv, jer omogućava uspostavu socijalnog dijaloga kao i zajedničko pronalaženje rješenja vezanih uz Zakon o radu, a na dobrobit građana Hrvatske. Vladi zasigurno nisu prihvatljivi niti nesigurni uvjeti rada i poslovanja, štrajkovi, prosvjedi te organizirani ili spontani nemiri, a drastično pogoršanje uvjeta života i rada ka tome vode. Mi ne možemo pristati na koncept Zakona o radu koji se nalazi u proceduri, poručuju sindikalni čelnici.