EBRD zainteresiran za Vladine projekte u javnom sektoru

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić danas su se u Banskim dvorima susreli s prvim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Philom Benettom.

Razgovarali su o financiranju i pomoći EBRD-a projektima u Hrvatskoj te je zaključeno da postoji široko područje interesa i mogućnosti suradnje kako u javnom tako i privatnom sektoru, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću.

Što se tiče javnog sektora, potpredsjednik Vlade Grčić naveo je da Vlada radi na velikom investicijskom ciklusu koji uključuje projekte u vodnom gospodarstvu i vodoopskrbi, u prometnoj infrastrukturi, u zaštiti i očuvanju okoliša, izgradnje odlagališta otpada, projekte u području energetike te izgradnje sadržaja i infrastrukture u morskim, riječnim i zračnim lukama.

Ministar Linić govorio je o potrebi dokapitalizacije i restrukturiranja poduzeća da bi im se poboljšala likvidnost, a oni postali konkurentni na tržištu. Prvi   potpredsjednik EBRD-a Benett kazao je da je EBRD zainteresiran za projekte u   javnom sektoru koje je Vlada pokrenula, a spremni su uključiti se i u potporu   privatnom sektoru.

Zaključeno je da će se daljnjim, operativnim sastancima nastaviti i intenzivirati suradnja kako bi zajednički projekti što prije došli u visoku fazu realizacije.