Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada

Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) dodatno će pogoršati položaj žena na tržištu rada, poručeno je s okruglog stola kojeg su na temu Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo organizirali Hrvatski laburisti.

Loša rješenja predloženog ZOR-a prelomit će se na leđima žena, uvjerena je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Prema pritužbama koje joj pristižu Ljubičić zaključuje da se žene uglavnom zapošljavanju na određeno vrijeme, poslodavac ih u fertilnoj dobi izbjegava zaposliti, a prilikom zapošljavanja diskriminatorna su pitanja uglavnom namijenjena ženama.

U predloženom ZOR-u pravobraniteljica Ljubičić vidi tendenciju da zakonodavac ugovore o radu svede na ugovore na određeno vrijeme. Tako predloženi zakon, ističe Ljubičić, otvara mogućnost uručenja otkaza trudnoj ženi.

Produljenje rada na 56 i 60 sati tjedno i tzv. preraspodjela radnog vremena je u praksi gotovo nemoguća, uvjeren je predsjednik laburista Dragutin Lesar, koji pojašnjava da se radnicima s ugovorom o radu na određeno vrijeme ugovor u pravilu raskida upravo kada treba doći do te 'preraspodjele'.

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske mišljenja je da je novi ZOR samo legalizirao dosadašnje nepoštivanje zakona.