Zidić: Ne smijemo zaboraviti da Hrvatska nije samo Zagreb

Matica hrvatska, jedna od naših najstarijih kulturnih ustanova, danas je proslavila svoj dan spominjući se prošlosti i djelovanja od osnutka 1842. godine do danas, ali i planova za budućnost. Predsjednik Matice Igor Zidić rekao je kako nikada ne smijemo zaboraviti da Hrvatska nije samo Zagreb.

Svečanost održana u Palači Matice u Zagrebu doista je i pokazala to bogatstvo hrvatske baštine koju njeguju Matičini ogranci diljem Hrvatske, ali i izvan domovine. Samo zbroj svega onoga što jesmo i što smo baštinili daje ono što jesmo i u tome je rezervoar naše snage, istaknuo je Zidić.

Kako predsjednikove riječi potvrđuje praksa svojim su primjerima posvjedočili predstavnici ogranaka Matice iz Baranje - Beloga Manastira i Baranjskoga Petrovog Sela, sinjskog ogranka te ogranka Matice hrvatske u glavnome gradu Bosne i Hercegovine - Sarajevu.

Predstavljanje ogranka Matice iz Beloga Manastira predsjednik Edo Jurić počeo je pitanjem koje je u jednom od brojeva Godišnjaka, što ga izdaje Ogranak, postavio hrvatski književnik i kroatist Delimir Rešicki: Treba li prešutjeti Baranju? Ne, Baranju ne treba prešutjeti, jednostavan je odgovor na to pitanje, istaknuo je Jurić i takav odgovor potkrijepio brojnim aktivnostima njihova ogranka, posebice izdavačkom djelatnošću.

Djelatnost ogranka u Sinju iscrpno je predstavio njezin dugogodišnji član Neven Strukan. O djelatnosti sarajevskog ogranka Matice hrvatske govorio je predsjednik Petar Perica Vidić, koji je podsjetio da je taj ogranak osnovan daleke 1879. godine.