Uskoro objava svih ugovora između lokalnih vlasti i privatnih osoba

Kako vratiti povjerenje građana u institucije - bila je to tema javne rasprave u povodu objave prvog izvješća EU-a o borbi protiv korupcije. Navedeno je kako je Hrvatska učinila dosta, ali da u prevenciji nije bilo dovoljno truda. 

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ustvrdio je i kako je u Hrvatskoj postalo normalno da se pred sudom nađu najviši državni dužnosnici. No, kaže, nije lako dokazati, a najgore je kad se privede nevin čovjek.

Cvitan je rekao kako građani u prijavama Državnom odvjetništvu i USKOK-u najviše upozoravaju na problem u području sudovanja, rada lokalne i regionalne samouprave te s tim povezane javne nabave, a primarna zadaća je rješavanje korupcije na lokalnoj razini jer su "lokalni šerifi mnogo opasniji nego što se to čini".

U izvješću EU-a navodi se kako je Hrvatska posljednjih godina poduzela znatne napore za poboljšanje protukorupcijskog okvira, ali je pritom više pozornosti stavljala na kažnjavanje nego na prevenciju.

Sudionici rasprave zaključili su da je izvješće EK veliko upozorenje političkom vrhu da se ne opusti u borbi protiv korupcije. 

Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec rekao je da će ove godine to ministarstvo izraditi antikorupcijsku strategiju za razdoblje do 2017. godine te će raditi na zaštiti zviždača i zakonu o lobiranju. Također je izvijestio kako će uskoro biti objavljeni svi ugovori tijela lokalnih vlasti s privatnim osobama.

Na važnost donošenja zakona o lobiranju i zakona o zaštiti zviždača upozorila je i predsjednica Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir. Bitnim drži i izradu registra javnih dužnosnika na svim razinama kako bi se spriječila moguća korupcija političara.

Upozorivši na svoj slučaj predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović je tijekom rasprave upitala kada će biti vraćena na svoje radno mjesto u Ini, jer je dokazala da je bila u pravu kada je upozorila na korupciju u Ini. Zašto zviždač prvi dobije otkaz, a kriminalac kojeg prokažemo ostaje raditi još deset do dvadeset godina, upitala je Balenović.

Iz Gonga su upozorili kako su i parlamentarni izbori 2007. i lokalni izbori 2013. u gradu Zagrebu bili netransparentni, no da institucije nikad nisu dale odgovor niti procesuirale takve pojavnosti.