Država nema novca za asistente za djecu s posebnim potrebama

Poslati dijete u vrtić san je i mnogih roditelja djece s teškoćama u razvoju. Njihova djeca u vrtić ne mogu jer država nije osigurala asistente za njih. Nije ih osigurala jer nije donesen pravilnik o asistentima za djecu s posebnim potrebama. Pravilnik je pripremljen, prošao je javnu raspravu, ali nisu osigurana financijska sredstva koja bi ga pokrila, potvrdila nam je pomoćnica ministra za standard, strategije i posebne programe Ankica Nježić.

Vukovarskim roditeljima dosadilo je da ih razne državne institucije prebacuju kao loptu pa su osnovali svoj rehabilitacijski centar i vrtić.

Vukovarski leptirići obožavaju dolaziti u svoj rehabilitacijski centar. Komunikacijske vježbe, vježbe motorike i koncentracije - sve im to olakšava život. Zaista kod neke djece taj je napredak sve bolji, ali ne samo ja, nego i roditelji to primjećuju, kaže Martina Boričić Martić, edukacijski rehabilitator.

Djeca su oduševljena, a roditelji se pitaju zašto oni rade posao države. Pišemo projekte, zamolbe, donacije, osigurali smo prostor, opremu, struku, novac za edukaciju struke, dakle sve smo osigurali sami, kaže Viktorija Matin, predsjednica Udruge Vukovarski leptirići.

Više od pedesetero djece u ovom centru iz dana u dan napreduje, a za to je mjesečno potrebno oko 15 tisuća kuna. Nažalost, roditelji djece s teškoćama u razvoju naviknuti su biti prepušteni sami sebi. Iz mjeseca u mjesec pred roditeljima je uvijek ista borba - problem asistenata, pomagala, potrošnog materijala.

Opravdanja zapravo nema. Sustav uopće ne funkcionira, to je dakle najveći problem, nema koordinacije između nadležnih ministarstava, naglašava Matin.

Priču o vukovarskom vrtiću i centru pogledajte u videoprilogu, kao i gostovanje u emisiji "Hrvatska uživo" predsjednice Udruge "Oko" Nadice Bjelčić i pomoćnice ministra za standard, strategije i posebne programe Ankice Nježić.