Luko Paljetak dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje

Na već tradicionalnoj Smojinoj marendi koja se osmu godinu održava u čast tog splitskog pisca, pjesniku Luki Paljetku dodjeljena je Zlatna plaketa Miljenko Smoje. 

Paljetak je rekao kako mu je drago što je dobio ovo priznanje koje nosi Smojino ime. Mene i Smoju najviše povezuje jedna simpatija prema malom čovjeku i to je nešto što ja u sebi nikada ne bih želio izgubiti, istaknuo je Paljetak. Paljetak se osvrnuo i na sam naziv manifestacije podsjetivši da je marenda sveti čin u Dalmaciji. Marenda je okupljanje oko stola, a svaki stol je mala slika zemlje u cjelini. Mi na taj način odajemo počast nebu, zemlji i vlastitome ja, a to ja uključuje puno ljubavi prema drugima, rekao je Paljetak.

Luko Paljetak je šesti dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje. Prije njega to su priznanje dobili Arsen Dedić, Mile Skračić, Vladimir Beara, Davor Štambuk i Ivo Brešan.
Večeras će se u Splitu održati Večer ljubavne poezije Luke Paljetka, a sutra će biti otvorena izložba "Smoje u likovnim djelima".

Miljenko Smoje (1923.1995.) bio je novinar, književnik i scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku.

Djelić atmosfere pogledajte u videoprilogu.