Ukrajina: Oporba spremna na ustupke

Ukrajinska oporba je nagovijestila da će evakuirati gradsku vijećnicu Kijeva koju su zauzeli prosvjednici, nakon što su vlasti iz zatvora pustile 234 demonstranta.

Gradska vijećnica, zauzeta 1. prosinca i pretvorena u glavni stožer revolucije je simbolično mjesto prosvjeda kao i Maidan, središnji trg Kijeva okupiran nakon proruskog preokreta vlade potkraj studenoga na štetu zbližavanja s Europskom unijom.

Ukrajinske vlasti su jučer objavile da su oslobodile ukupno 234 prosvjednika privedena tijekom dva mjeseca prosvjeda, ali su ostale na snazi optužnice protiv njih.

Evakuacija gradske vijećnice je ključni uvjet za primjenu zakona o pomilovanju prosvjednika koji su optuženi za djela podložna kaznama do 15 godina zatvora.
Stranka Svoboda koja kontrolira gradsku vijećnicu spremna je u nekoliko minuta, najviše pola sata to učiniti, rekao je drugi čovjek skupine Juri Sirotiuk, prenosi AFP.

On je naglasio da je odluku o evakuaciji gradske vijećnice jučer jednoglasno izglasalo improvizirano vijeće Maidana sastavljeno od predstavnika političkih stranaka i civilnih aktivista, ali da su neki aktivisti poslije odustali od te odluke. Rok istječe u ponedjeljak. Želimo da tu odluku potvrde sve oporbene snage, dodao je.

Odluka bi mogla biti objavljena u nedjelju tijekom velikog prosvjeda na Maidanu predviđenog za 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.