Predstava "Moj duh" premijerno izvedena u ZKM-u

Predstava za djecu Moj duh, autorski projekt francuskog redatelja Pascala Ramberta, najavljen kao putovanje kroz povijest slikarstva koje djecu vodi u svijet mašte, premijerno je izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Prema riječima Ramberta, redatelja i dramskog pisca koji je već režirao u ZKM-u, tom predstavom djeci se želi omogućiti susret s kazalištem, tako da im se pruži kvalitetna predstavu koja ispunjava estetske i umjetničke kriterije predstave za odrasle.

Želimo im pružiti mogućnost da razvijaju maštu, pokazati im da razgovor s malim dobrim duhom prije spavanja sadrži u sebi značajan potencijal kreativnosti. Imam im potrebu reći kako svake večeri mogu igrati tu igru i stvarati priču putujući u san, napomenuo je Rambert, najavljujući svoj novi projekt.

Umjesto klasičnog gledališta i pozornice predstava koristi šator u koji stane tridesetak malih gledatelja. Predstava je namijenjena djeci od tri do deset godina, a zamišljeno je da se ona u tom šatoru osjećaju zaštićeno, kao u majčinom trbuhu te da ležeći na tepihu prate predstavu i slušaju priču. Unutar i izvan šatora prikazuju se slike iz povijesti slikarstva, uz prigodnu glazbu u pozadini.

Predstava je interaktivna i edukativna, nastoji razvijati kritički duh mladih i njihovu imaginaciju, a sam autor je naziva malim animirani muzejem povijesti slikarstva.

Redatelj je predstavu osmislio za studente glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i u njoj glume Anđela Ramljak i Mateo Videk.

Pascal Rambert je ravnatelj prestižnog pariškog Theatrea de Gennevilliersa, a prvi put je režirao predstavu u Hrvatskoj upravo u Zagrebačkom kazalištu mladih. Njegova predstava Zatvaranje ljubavi ostvarila je veliki uspjeh, a u Zagrebu je bila izvedena prije Moskve, Tokija, Berlina, Parme i New Yorka.