Zlatni medvjed Berlinalea kineskom filmu "Crni ugljen, tanak led"

Glavna nagrada 64. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Berlinalea, Zlatni medvjed za najbolji film, dodijeljena je kineskom filmu Crni ugljen, tanak led (Bai Ri Jan Ho) redatelja Jinan Diaoa.

Kineskom filmu koji prikazuje pretilog detektiva na tragu serijskom ubojici dodijeljen je i Srebrni medvjed za najbolju mušku ulogu koja je pripala glavnom glumcu Fan Liaou koji glumi detektiva Zhang Zilija.

Film Dječaštvo (Boyhood) američkog redatelja Richarda Linklatera, koji je posljednjih dana slovio kao veliki favorit kritike i publike, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

I velika nagrada žirija dodijeljena je jednom američkom filmu, Grand Budapest Hotelu redatelja Wesa Andersona, kojim je festival u četvrtak 6. veljače i otvoren.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je Haru Kiroki za ulogu u japanskom filmu Mala kuća (Kisai ouchi). Srebrni medvjed za najbolji scenarij pripao je Anni i Dietrichu Brueggemannu za njemački film Križni put (Kreuzweg).

Nagrada Alfreda Bauera za doprinos fimskoj umjetnosti dodijeljena je francuskom redatelju Alainu Resnaisu za film Voljeti, piti i pjevati (Aimer, boire et chanter).

Dokumentarni film Baršunasti teroristi, koji je nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji i koji je prikazan u sekciji Forum, dobio je nagradu publike dnevnog lista Tagesspiegel. Baršunasti teroristi, čiji je koproducent Siniša Juričić iz producentske kuće Nukleus film iz Zagreba, jedini je film iz hrvatske produkcije koji je bio prikazan na jednom od programa Berlinalea.

Na ovogodišnjem Berlinaleu bilo je prikazano više od 400 filmova i prodano više od pola milijuna filmskih karata. Berlinale završava danas danom rezerviranim za projekcije za široku publiku.