Prosvjednici okončali okupaciju, ali iznova pritišću Janukoviča

Ukrajinski protuvladini prosvjednici okončali su dvomjesečnu okupaciju gradske vijećnice u glavnom gradu Kijevu uzvraćajući na ponudu amnestije čiji je cilj ublažavanje sukoba oko vladavine predsjednika Viktora Janukoviča.

Vlasti su povukle interventnu policiju iz dijela grada u blizini nogometnog stadiona Dinama Kijeva gdje su ubijena tri prosvjednika u siječnju u sukobima  radikalnih aktivista i policije.

Unatoč pomirljivim potezima na obje strane, oporbeni čelnici su nastavili pritisak na Janukoviča rekavši skupu od nekoliko tisuća pristaša na kijevskom Trgu neovisnosti da on mora odustati od diktatorskih ovlasti i dopustiti njima da formiraju neovisnu vladu. 

Bivši ministar gospodarstva Arsenij Jacenjuk ponovio je na skupu pozive na ustavne promjene koje bi oduzele Janukoviču ovlasti koje je nagomilao i dopustile formiranje oporbene vlade koja bi mogla voditi Ukrajinu u gospodarski oporavak.

Nakon što su prosvjednici napustili kijevsku gradsku vijećnicu, koju su zauzeli početkom prosinca, Jacenjuk je pozvao ukrajinske pravosudne institucije da ispune obećanje i odbace sve kaznene optužbe protiv aktivista.

Bivši svjetski boksački prvak i vođa ukrajinske oporbe Vitalij Kličko ne namjerava prihvatiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj, jer bi ga to moglo spriječiti u težnjama za kandidiranje za predsjednika Ukrajine. Imao sam boravišnu dozvolu u Europi, no više je nemam. Odmah nakon neovisnosti Ukrajine 1991. postao sam građanin te zemlje i još uvijek sam, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Dnjepropetrovsku, prenosi agencija Interfax.