Queer festival - hvatski izvozni proizvod

U svijetu je festivala sve manje, a u nas sve više, počeli smo ih i izvoziti. Queer festival - već je treću godinu uspješan hrvatski kulturni projekt koji se širi svijetom.  

Do danas je Queer Festival ugostio 300 umjetnika iz cijeloga svijeta. Sa 7 festivalskih dana - prerastao je u višemjesečnu sezonu i iz Zagreba se proširio na Split i Rijeku.

Predstavljena Queer Zagreb Sezona 

No, taj međunarodni multimedijski projekt dobio je i 'vizu' i sada se, kao hrvatski festival, održava u New Yorku, a od ove godine u Berlinu, sljedeće, pak, u Sao Paulu.

Prve kritike američkog tiska, od NY Timesa do Huffington Posta - pohvalne. Stigli su i prvi investitori, koji Queer šire na 10 američkih gradova. 

A Zagreb i New York ponovno surađuju u rujnu - na 3. američkom Queeru s premijerom, kako najavljuju, prve domaće gay predstave, i to u izvedbi ADU-a.

I tako je Hrvatska postala, unatoč referendumu o braku- sa 65.87 posto ZA, izvoznik kulturnog proizvoda - iza kojega stoji i LGBT aktivizam.

Dio kazališne kritike ne osporava produkcijske uspjehe, no upozorava: Tanka je granica između jačanja i eksploatacije manjine na ovakvim umjetničkim projektima. Nadam se da neće dopustiti da Queer ostane u tom jednom dvorištu, rezerviranom samo za jednu zajednicu, izjavila je urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović.

Queer u prijevodu znači: neobičan, čudan. No, sada je dobio još jedno značenje: jedini hrvatski izvozni festival.