Dodijeljene državne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić

Šesnaest državnih nagrada Faust Vrančić za izniman doprinos u razvoju tehničke kulture dodijeljeno je danas u Zagrebu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u nazočnosti najviših predstavnika Ministarstva, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i vodećih hrvatskih istraživača iz svijeta tehničkih znanosti.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je nagrađenima i zahvalio svima koji pridonose razvoju i prenošenju znanja te čine škole mjestom gdje se stječu vrijednosti za cijeli život. Tehnička kultura omogućuje inovacije, a one gospodarskom primjenom čine društvo konkuretnijim, otvaraju radna mjesta i čine ga boljim za život, kazao je Jovanović.

Nagrada za životno djelo pripala je Ivanu Baćaniju iz Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, koji je zahvalio uime svih nagrađenih i rekao da je tehnička kultura njihov život. Također, iistaknuo je važnost ulaganja i jačanja tehničkih škola i proizvodnih zanimanja.

Predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade Nedjeljko Perić naglasio je zanos i kreativnost mladih koji na različitim pozicijama istražuju, unaprjeđuju tehničku kulturu i stvaraju inovacije te da su zbog aktualne krize mnogi mladi danas nezaposleni.

Godišnju nagradu dobili su Slavko Podgornjak, nastavnik iz Zajednica tehničke kulture grada Nove Gradiške, Ivica Pivačić iz Zajednice tehničke kulture grada Splita, Deže Kučera iz Belja d.d. Darda, Ivica Kolarić iz Osnovne škole Varaždin, Davor Fulanović iz Tehničkog muzeja u Zagrebu, Dubravko Rogale s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Ante Đerek s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Boris Caput iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Mirko Mesić iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Robert Leško elektrotehničar iz tvrtke MaRCo d.o.o. u Svetoj Nedjelji.

Uz njih, godišnja nagrada dodijeljena je Udruzi inovatora Karlovačke županije, zajednicama tehničke kulture Kutina i Valpovo - Belišće, Modelarskom klubu Zaprešić i Hrvatskoj udruzi vojnih minijaturista.

Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, kazao je da ta krovna nacionalna udruga tehničke kulture osim 18 županijskih zajednica i zagrebačke zajednice okuplja 35 gradskih zajednica tehničke kulture i 16 nacionalnih saveza tehničke kulture te Tehnički muzej u Zagrebu. Također, u nju je učlanjeno oko 600 udruga tehničke kulture s više od 60 tisuća članova. O njihovoj snazi govori činjenica da je su članovi Hrvatske zajednice tehničke kulture na svjetskom natjecanju iz informatike među više do 200 zemalja zauzeli peto mjesto.