Odbor za medije Hrvatskog sabora prihvatio izvješća o radu HRT-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora na sjednici je većinom glasova prihvatio izvješća o poslovanju HRT-a za 2012. te izvješće Programskog vijeća HRT-a za razdoblje od studenoga 2012. do 31. prosinca 2013. Također, prihvaćeno je i izvješće o radu Nadzornog odbora i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2012. Hrvatski sabor raspravljat će o HRT-u na sutrašnjoj plenarnoj sjednici.

Na izvješća se uvodno osvrnuo glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Rekao je kako je razlog gubitka od 29 milijuna kuna u 2012. bio nerealno visok plan za tu godinu, jer se planiralo povećanje iznosa pristojbe, zatim reduciranje vremena oglašavanja na HRT-u i reduciranje tržišta komercijalnog oglašavanja. HRT je 2012. imao dva ključna sportska projekta, Ljetne OI iz Londona i Europsko nogometno prvenstvo, što je povećalo troškove, rekao je Radman, dodavši kako je HRT u 2012. stavio u funkciju i dva nova TV kanala.

Kontekst poslovanja bio je otežan, došlo je do regulatornih promjena, mijenjao se Zakon o HRT-u, što je povuklo promjene upravljačke strukture, istaknuo je Radman.


Govoreći o radu Programskog vijeća, predsjednica Nina Obuljen rekla je kako je ovo privremeno izvješće o obvezama iz Ugovora za 2012., a za 2013. još nije sastavljeno. Dali smo pregled stanja i upozorili na probleme koje smo uočili u radu HRT-a. Vezano uz praćenje ispunjavanja odredbi Ugovora, pokušavamo uspostaviti sustav kojim bi se pratilo ispunjavanje obveza, rekla je Obuljen.

Govoreći o problemima, rekla je kako Vijeće smatra da u IMS-u HRT-a nastaju problemi. Imamo problem nemogućnosti definiranja uredničkih ovlasti; novi ustroj dao je sve ovlasti urednicima kanala, ali za niz procesa ne možemo locirati uredničku odgovornost, rekla je Obuljen.

Dodala je i kako su Programsko vijeće i Ravnateljstvo formirali zajedničku radnu skupinu radi zajedničkog rada na uspostavi sustava mjesečnog praćenja ispunjavanja programskih obveza, i to u koordinaciji s Marijom Nemčić, v.d ravnateljice programa HRT-a i ravnateljicom produkcije HRT-a.

Član Odbora Jasen Mesić (HDZ) kao glavne zamjerke naveo je HRT-ovo neispunjavanje obveza prema HAVC-u, a citirao je i izvješće organizacije Reporteri bez granica. Vladajućoj stranci daje se politička kontrola nad sadržajem za emitiranje, rekao je Mesić. No govoreći o 2012., rekao je kako je teško nekome uputiti kritike jer su se te godine izmijenile tri upravljačke strukture na HRT-u.