Kijev u plamenu - poginulo osam prosvjednika i šest policajaca

Prema posljednjim informacijama CNN-a, 14 je poginulih u sukobima prosvjednika i policije, od čega je šest policajaca.


Najmanje 150 prosvjednika je ozlijeđeno, od kojih 30 teže. Ukrajinske vlasti u Kijevu zatvorile su sve linije podzemne željeznice.

Ukrajinska specijalna policija upala je navečer na glavni kijevski trg Maidan na kojem se već mjesecima okupljaju prosvjednici koji traže smjenu režima i dopisnici su javljali kako se s Trga nezavisnosti čuju eksplozije.

Policija je, javljaju Reuters i BBC upotrijebila vodene topove, a prosvjednici na specijalce bacaju molotovljeve koktele. Tisuće ljudi još su na trgu koji je blizu zgrade ukrajinskoga parlamenta i po televizijskim se snimkama čini kako ne odlaze.

Gore zapaljene gume i drva, vlasti su zaustavile policiju i nije po mraku ušla na trg.

Oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk, vođa Domovinske stranke objavio je kako se prosvjednici neće povući ni koraka s Maidana, a predsjedniku Viktoru Janukoviču je poručio da povuče svoje pse na lancu koji pucaju u civile.

Jedan od vođa prosvjeda, bivši boksački šampion Vitalij Kličko emotivno je apelirao na predsjednika Janukoviča da ne šalje policiju na mirne prosvjede na središnjem kijevskome trgu. U govoru na Trgu neoavisnosti koji je već dvanaest tjedana središte ustanka protiv Janukoviča, Kličko je poručio ženama i djeci da se udalje i dodao kako se ne može isključiti mogućnost upotrebe sile u napadu na Maidan. Apeliram na predsjednika i snage sigurnosti da prekinu nasilne sukobe, rekao je Kličko.

I Bijela kuća u utorak je pozvala Janukoviča da hitno okonča eskalaciju nasilja u Kijevu, upozorivši kako sila neće riješiti krizu. EU i NATO iz Bruxellesa izrazili su veliku zabrinutost novim nasiljem u ukrajinskoj prijestolnici.

Europska unija jako je zabrinuta zbog novog nasilja u Ukrajini. Osuđujem svako nasilje i tražim od ukrajinskih vlasti da se uhvate u koštac s korijenima krize, rekla je visoka predstavnica Catherine Ashton.

Njemački ministar vanjskih poslova zatražio je od ukrajinskih vlasti da izbjegnu novo nasilje. Povratak nasilju u Ukrajini sigurno nije put postizanja rješenja i put koji će jamčiti dobru budućnost za zemlju, rekao je Frank-Walter Steinmeier svojem ukrajinskom kolegi Leonidu Kozhari telefonom.

Poljski premijer Donald Tusk kazao je da građanski rat nije u interesu zemlje te je izrazio zabrinutost zbog novog razvoja događaja u Kijevu.

Rusija je priopćila da je nasilje u Ukrajini "rezultat" politike Zapada koja je potaknula njegovu eskalaciju. Ono što se u ovome trenutku događa u Kijevu izravan je rezultat politike koju provode zapadni političari i europske strukture. Oni od početka krize zatvaraju oči pred nasiljem što ga provode radikalne snage u Ukrajini potičući širenje nasilja i provokaciju legalnih vlasti, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je također pozvala ukrajinsku oporbu da se suzdrži od "prijetnji i ultimatuma" i pokrene dijalog s vladom.

U parlamentu je istodobno pedesetak oporbenih zastupnika okružilo govornicu i prekinulo redovitu raspravu. Traže da zastupnici rasprave njihove zahtjeve da se ukine ustav iz 2010. i vrati onaj iz 2004. prema kojem je predsjednik države imao manje ovlasti. Te promjene značile bi da parlament, a ne predsjednik države, imenuje premijera, članove vlade i pokrajinske guvernere. To bi također moglo dovesti do prijevremenih predsjedničkih izbora, što je jedan od ključnih zahtjeva oporbe.