Otvorena izložba "Bijenale kazališnih plakata 2011.-2013"

U palači Narodnog doma u Zagrebu danas je otvorena izložba Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu "Bijenale kazališnih plakata 2011.-2013.", koja kroz stotinjak plakata iz sedam zemalja nastoji prikazati ponajbolja regionalna ostvarenja u mediju kazališnoga plakata.

Autor izložbe Marijan Varjačić, ujedno i idejni tvorac i organizator bijenala, osvrnuo se na vječno pitanje je li kazališni plakat umjetnost ili reklama. To pitanje suviše polarizira: kazališni je plakat jednostavno i jedno i drugo, kazao je Varjačić.

Od dizajnera se zahtijeva da na kreativan način izrazi poetiku kazališnog komada i kazališne predstave. Istodobno se od njega zahtijeva da 'nagovara' gledatelja na kazalište. To su toliko oprečni zahtjevi da nije pretjerano reći da se od njega očekuje da izračuna kvadraturu kruga, dodao je.

Voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Branko Hećimović istaknuo je kako je ta izložba jedan od rezultata dugogodišnje suradnje s varaždinskom nacionalnom kazališnom kućom u sklopu koje su dosad organizirane brojne izložbe koje su pridonijele afirmaciji umjetnosti kazališnih plakata kao legitimnog dijela današnje kazališne kulture, kao i većoj brizi za kazališnu građu.

Na bijenalu se tradicionalno dodjeljuje Nagrada Goran Merkaš za najbolji kazališni plakat. Ove je godine dodijeljena grafičkom dizajneru Vanji Cuculiću za plakat predstave Platonov ili Drama bez naslova zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

Izložba se može pogledati do početka ožujka.