Razbio neprocjenjivu vazu misleći da je bezvrijedna

Prosvjedujući protiv favoriziranja stranih umjetnika u muzejima u Miamiju, jedan je lokalni umjetnik razbio neprocjenjivu vazu iz razdoblja dinastije Han koja je bila dio instalacije kineskog umjetnika Aija Weiweija, pa mu sada prijeti pet godina zatvora.

Kako piše britanski Guardian, Maximo Caminero vazu staru više od dvije tisuće godina i vrijednu preko milijun dolara razbio je u, po njegovim riječima, spontanom prosvjedu jer muzej izlaže samo inozemne umjetnike a posve ignorira radove onih lokalnih.

Incident se dogodio u nedjelju u muzeju Perez Art u Miamiju (PAMM), a vaza je bila dio instalacije poznatog kineskog disidenta i umjetnika Aija Weiweija.
Caminero, rođen u Dominikanskoj Republici, sada je suočen s kaznom do pet godina zatvora.

Iskreno, mislio sam da je riječ o običnoj vazi iz lokalnog supermarketa, kazao je 51-godišnji umjetnik u razgovoru za list Miami New Times. Nisam imao pojma da vrijedi toliko. Strašno mi je žao, naravno. Učinio sam to za sve lokalne umjetnike čiji radovi nikada nisu izlagani u ovdašnjim muzejima, dodao je.

Aijev izložak naslovljen "According to What? " sastavljen je od niza vaza iz razdoblja kineske dinastije Han, koja je vladala Kinom od 206. do 220. godine prije naše ere, a koje je umjetnik obojao živim bojama. Dio instalacije su i tri goleme crno-bijele fotografije koje prikazuju Aija kako baca vazu na način koji je Caminero oponašao.

Caminero, koji svoja djela izlaže uglavnom na manjim, lokalnim izložbama, tvrdi da se na taj potez odlučio tek nakon što je vidio instalaciju. Bio je to spontani prosvjed. Doživio sam te fotografije kao umjetnikovu provokaciju, poziv da mu se pridružim u performansu prosvjeda. Želio sam skrenuti pozornost na činjenicu da brojni strani umjetnici koji ovdje žive godinama nikada nisu dobili toliko pozornosti ili podrške i to od muzeja u čiju je gradnju uloženo 200 milijuna dolara novca poreznih obveznika, rekao je.

Muzej je reagirao priopćenjem u kojemu tvrdi da su Caminerove optužbe neistinite, ocijenivši kako se radilo o unaprijed isplaniranom vandalskom činu.

Caminero je zasad pušten da se brani sa slobode.