Preminuo Adalbert Rebić

U svećeničkom domu u Zagrebu jutros je u 78. godini života i 50. godini svećeništva umro svećenik i prebendar Zagrebačke nadbiskupije Adalbert Rebić. Profesor biblijskih znanosti, semitskih jezika i arheologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu rođen je u Klenovcu Humskom.

Srednju klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu a studij teologije i biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana i pripadnom Biblijskom institutu u Rimu, gdje je i doktorirao. Sve do svog umirovljenja 2005. godine radio je kao profesor biblijskih znanosti i orijentalnih jezika (hebrejski, aramejski, sirijski i arapski) na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je iz svoje struke 28 djela te oko 400 članaka u raznim domaćim i inozemnim časopisima. U vrijeme agresije na Hrvatsku Rebić je obnašao dužnost predstojnika Vladina ureda za prognanike i izbjeglice. Bit će pokopan na zagrebačkom Mirogoju,  vrijeme će se objaviti naknadno.

U posljednjem, neobjavljenom intervjuu što ga je dao Hrvatskoj televiziji, profesor Rebić svjedočio je o mnogim događajima u svom prebogatom svećeničkom, društvenom i znanstvenom radu. Među ostalim i o problemima prisluškivanja kojima su bili izloženi svećenici o čemu se u to vrijeme moglo tek naslućivati. Posljednji intervju s Adalbertom Rebićem bit će emitiran u HRT-ovu međureligijskom magazinu 'Duhovni izazovi' za deset dana.