Radničko vijeće splitskog HNK traži ostavku intendanta Bilića

Splitski HNK opet je u središtu političkog skandala. Ni godinu i pol od dolaska Tončija Bilića na mjesto intendanta, Radničko vijeće kazališta traži njegovu hitnu i neopozivu ostavku. Kažu da je s Gradom potpisao protuzakonit i za kazalište štetan ugovor.

Tončija Bilića
ugovor s Gradom dobro štiti. Ako ga ponovno ne izaberu za intendanta, u kazalištu ga čeka rad na neodređeno, u suprotnom, otpremnina od 300 tisuća kuna. Ugovor je faksimilom potpisao bivši gradonačelnik Željko Kerum. Nije, kaže Kerum, znao što točno u ugovoru piše. Dodaje kako je njegov izbor bio Duško Mucalo.

Bilić je izbor Kerumove zamjenice Anđelke Visković, danas medijima nedostupne. Radničko vijeće Bilićev ugovor smatra nezakonitim, ponižavajućim za kazalište i Grad. Biliću je, prema ugovoru, omogućeno istodobno obavljanje više umjetničkih poslova izvan kazališta. To nije sukob interesa, odlučna je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. Ipak, najavljuje skoru reviziju Bilićeva i svih intendatnskih ugovora.

Radničko vijeće HNK Split zatražilo je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očitovanje o djelatnostima zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša koje se mahom odnose na njegove dirigentske angažmane. Navode da ansambl kojem je Šipuš dirigent i umjetnički voditelj nastupa na većim ljetnim kulturnim festivalima koje financira Ministarstvo kulture, a na 58. splitskom ljetu za to još prima i nagradu glazbenu 'Juditu'.

Pogledajte videprilog.