Arheološki park otvoren u središtu Rijeke

U centru Rijeke, na mjestu ostataka kasnoantičkog vojnog zapovjedništva, principija, svečano je otvoren Arheološki park. Otvorenju je nazočila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Principij je kompleks zgrada vojnog zapovjedništva južnog sektora obrambenog sustava za zaštitu istočne granice Rimskog carstva, poznatog pod nazivom Claustra Alpia Iuliarium. Sustav se protezao od tadašnje Tarsatike, odnosno Rijeke, do planinskih predjela Julijskih Alpi. Principij je sagrađen u drugoj polovini 3. stoljeća a srušen je početkom 5. stoljeća.

Dovršen Arheološki park predstavlja izvorni kameni pod, obodne zidove, pokrajnje prostorije, stepeništa te zid središnje građevine, za koju se pretpostavlja da je bila bazilika. Ostatak te građevine je danas pod obližnjim stambenim zgradama.
Ministrica kulture Zlatar Violić istaknula je važnost ovakvog uređenog lokaliteta za Rijeku koja je, kako je rekla, u prošlosti izgubila mnogo svoje arheološke baštine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da će kulturni djelatnici pronaći mnogo namjena ovom prostoru kao otvorenoj pozornici. Riječani su ovime dobili prostor okupljanja i života, i to na lokaciji koja je dugo vremena bila posve zapuštena, dodao je.