Počeo Zagrebdox - 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta

Deset godina prošlo je otkad su Nenad Puhovski i njegova ekipa krenuli u avanturu nazvanu Zagrebdox. Deset godina poslije statistika kaže da je Zagrebdox posjetio svaki treći Zagrepčanin. Jubilarno izdanje Zagrebdoxa, koje počinje danas, donosi 150 dokumentarnih priča iz cijelog svijeta. Znamo ljude koji u vrijeme Zagrebdoxa uzimaju godišnje odmore. Onima  drugima pokušat ćemo olakšati izbor.

Ove godine HTV 3 prvi je put partner ZagrebDoxa.
Međunarodna konkurencija

Povratak u Holmes
(Sirija/Njemačka) - film nam dolazi izravno s festivala Sundance gdje je dobio Veliku nagradu žirija u programu World Cinema. U priči dvojice likova redatelj Talal Derki donosi priču o sirijskom gradu o kojem je svijet mnogo čuo, ali mu se nikada nije približio, uz cinema verite scene ratnih razaranja.

Brat po krvi (SAD) i Pjesma iz šume (Njemačka) - dva nagrađivana, donekle slična filma koja se bave kulturološkim razlikama i pitanjem identiteta. U Bratu po krvi mladić s bremenom razorene obitelji i burne prošlosti kreće na put u Indiju. U Pjesmi iz šume Michael Obert vodi nas u srednjoafričku prašumu i pigmejsko pleme Bayaka. Onamo je prije 25 godina stigao jedan Amerikanac koji je u mladosti na radiju čuo tajanstvenu pjesmu. Nikada se nije vratio. Sve do danas.

Ekspedicija na kraj svijeta (Danska/Švedska) - jedrenjak prepun umjetnika i znanstvenika plovi prema otapajućim masivima Grenlanda. Znatiželja, egzistencija, emocije, humor. Sve to prisutno je u pustolovnom filmu za 21. stoljeće.

Otac i sin i Otac i sin na putu (Poljska) - otac Pawel i sin Marcel Lozinski ugledni su poljski dokumentaristi. U prethodnim filmovima ulazili su u intime drugih ljudi. Sada nam u dva filma otkrivaju svoju intimu. Zašto dva filma? Otac i sin krenuli su na put i – posvađali se.


Regionalna konkurencija


Sacro Gra
(Italija) - samo te siromaštvo i ekscentričnost mogu natjerati da živiš pokraj šesterotračne prometnice što okružuje Rim. To je bilo dovoljno talijanskom filmašu Gianfrancu Rosiju da snimi film koji će postati prvi dokumentarac u povijesti koji je osvojio Zlatnog lava na Mostri.

Baršunasti teroristi (Češka/Slovačka/Hrvatska) - priča o tri neuspješna terorista iz vremena Čehoslovačke priča je o relativnim pogledima na povijest. Film, koji ima hrvatskog koproducenta, prošli je tjedan nagradila publika na Berlinskom festivalu.

Dragi Lastane! (Hrvatska) - vrijedna redateljica Irena Škorić nastavlja čeprkati po fenomenologiji prošlosti. Sad se upustila u potragu za identitetom Lastana, čovjeka koji je rješavao ljubavne probleme jugoslavenskih tinejdžera puno prije Googlea. Neslužbeno doznajemo kako su postojala čak tri Lastana.

Naslovnica (Hrvatska) - zašto je u 2013., u kojoj je Hrvatska ušla u Europsku uniju, petu godinu zaredom bila u recesiji, a konzervativna većina izglasovala svoju definiciju braka, najčitanija vijest na hrvatskim portalima bila ona o tragičnoj smrti jedne glumice? Bivša HTV-ova novinarka Silvana Menđušić počela je snimati priču o tri osobe. Na kraju je snimila priču o jednoj osobi i hrvatskom društvu.

Mitch - dnevnik jednog šizofreničara (Hrvatska) - predsjednik žirija međunarodne konkurencije Zagrebdoxa Damir Čučić ima film u regionalnom natjecanju u kojem je on tek koautor. Pravi autor je naslovni lik, četrdesetogodišnji shizofreničar koji snima sam sebe. Čučić je samo njegov terapeut.


Kontroverzni dox

Ukrajina nije bordel
(Australija/Ukrajina) - u jeku ukrajinskih nemira dolazi nam ovaj film s pričom o proslavljenim ukrajinskim ljepoticama koje svojim golim grudima brane ljudska prava u Ukrajini. Riječ je o pripadnicama provokativnog feminističkog pokreta Femen.

Potrošeni (Hrvatska) - film kojim je Borut Šeparović zaokružio projekt posvećen građanima Hrvatske starijima od 55 godina. Njih je - kao što naslov filma sugerira - potrošilo društvo.


Stanje stvari

Gospodar svemira
(Njemačka) - redatelj Marc Bauer pokušava odgonetnuti možemo li imati razumijevanja za vodećeg njemačkog investicijskog stručnjaka. Neoliberalizam s ljudskim licem.


Biografski dox

Nepozvani kod Bergmana (Švedska) - autorski dvojac Magnusson/Pallas vodi nas na otok na kojem je slavni redatelj samovao i stvarao. S njima su se zaputili velikani svjetskog filma - Riddley Scott, Lars Von Trier, Michael Hanecke i brojni drugi. Priča o Bergmanu priča je o njima.

Okupacija, 27. slika (Hrvatska/Češka) - film Pave Marinkovića imao je premijeru u Karlovym Varyma jer Česi više cijene Zafranovića od nas samih. Zafranović – nacionalni izdajica ili neshvaćeni genijalac?! Kako se s takvom dvojbom teško nositi, hrvatska javnost izabire šutnju, a Marinkoviću je ta šutnja nepodnošljiva.