Preminuo najstariji hrvatski slikar Slavo Striegl

Akademski slikar, Slavo Striegl, jedan od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, umro je danas u Sisku, u 95. godini.

Striegl, rođen u Sisku 1919. godine, cijeli je radni vijek ostao vjeran svom gradu, gdje je nalazio trajnu umjetničku inspiraciju. Studij na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti počeo je 1940. godine u klasi Marina Tartaglie, nastavlja u klasi Vladimira Becića, a završava 1944. godine u klasi Zlatka Šulentića.

Nakon Drugog svjetskog rata najprije djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1948. godine, pa sve do umirovljena radi kao likovni pedagog u sisačkoj Gimnaziji. Povjesničari umjetnosti smatraju ga jednim od naših vodećih akvarelista i animalista. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu i dobitnik je brojnih nagrada za likovno stavralaštvo.

Slavo Striegl radio je u svim likovnim tehnikama, a zadnju godinu života uglavnom u kolažu. Najveći dio radova tematski obuhvaća viđenje grada Siska i pejzaž Posavine. Prvi značajniji presjek Strieglova rada bila je retrospektivna izložba u Muzeju Sisak 1979. godine.


'Za slikarstvo se isplati živjeti!'

Retrospektivna izložba održana 1997. godine u Domu hrvatskih likovnih   umjetnika (HDLU) u Zagrebu predstavila je Striegla u svoj punoći njegova   stvaralaštva kroz 400 radova u raznim likovnim tehnikama. Iste godine, kao   uvod u retrospektivnu izložbu, održana je u Galeriji Mala u Zagrebu izložba   akvarela tematski određenih Siskom i Posavinom (autor D. Schneider).

Retrospektivnu izložbu u HDLU i sam Striegl doživio je na poseban način.   Sagledavajući tada svoja djela iz druge perspektive, između ostalog je   zaključio: 'Za slikarstvo se isplati živjeti!'.

Godine 2003. Slavo Striegl je donirao gradu Sisku zbirku od 319 radova, što je i dovelo do osnivanja Gradske galerije Striegl. U povodu njegove smrti u sadašnjem prostoru Gradske galerije Striegl u Rimskoj ulici otvorena je knjiga žalosti.