Kupnjom televizora za 100 tisuća kuna do golemih ušteda?

Da se vlast poprilično zaigrala i potrošila četvrt milijarde kuna poreznih obveznika kako bi se - ponajprije od premijera, preko ministara do njihovih zamjenika i pomoćnika - vozila u neprimjerenom luksuzu, i samoj je vlasti valjda napokon jasno. Tek što se stišao slučaj preskupih automobila, izronila je jedna mnogo manja afera, no na valu prošle javnosti ne manje zanimljiva.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi kupila je devet TV ekrana direktnom pogodbom za 100 tisuća kuna. Najskuplji od njih stajao je čak 35 tisuća kuna. Navodno su im potrebni u odjelu informatike, konferencijskim dvoranama. Ravnatelj agencije Ante Pezo odbija insinuacije o rasipanju i pogodovanju mimo javnog natječaja. Uređaje su, kaže Pezo, platitli novcem povučenim iz europskih fondova. I, tvrdi, uštedjeli državi milijunske troškove za nesuđena putovanja, hotele, dnevnice. Kako je objasnio - oni moraju komunicirati s inozemstvom, a s obzirom na to da im je smanjen proračun za putovanja, pronašli su spas u toj modernoj tehnologiji. Slika savršena, timovi održavaju sastanke satima, ušteda enormna, riječi su ravnatelja Peze. 

A zašto su uređaji morali biti u 3D verziji, Pezo kaže - zbog snimanja poljoprivrednih čestica. Brdsko-planinska smo zemlja. Nagibi kod zemljišnih čestica jako se slabo vide na 2D. Oni koji imaju 3D vide se savršeno, rekao je.

Novinari su informaciju o kupnji skupih uređaja očito dobili od nekoga tko radi u agenciji. Ravnatelj nije istraživao tko je zviždač na brodu kojim kormilari, ali su mu motivi jasni. Podmeću mu, kaže, oni kojima je kupnjom televizora uskratio raskošne zarade na dnevnicama.

Više pogledajte u videoprilogu.