Oporba traži povlačenje ZOR-a, a sindikalisti prijete rušenjem vlasti

Nakon cjelodnevne rasprave o prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR), Hrvatski sabor je bez rasprave objedinjeno odradio dvije točke dnevnog reda - prijedlog zakona o sudjelovanju radnika u odlučivanju u europskom društvu te zakona o europskim radničkim vijećima.

Saborska oporba i popodne je kritizirala prijedlog novog ZOR-a, pozivajući Vladu da ga povuče, a premijera Zorana Milanovića da osobno obnovi dijalog sa sindikatima.

Vladajući su odgovorili da je nemoguć dijalog sa sindikatima koji su ultimativno napustili pregovore i ne žele konstruktivno rješenje.

HDSSB-ov Josip Salapić prozvao je Vladu da je izgubila dodir sa stvarnošću, podsjetivši na izjavu potpredsjednice Vlade Vesne Pusić na subotnjoj SDP-ovoj konvenciji koju Salapić naziva "tulumom u veseloj atmosferi", da je aktualna vlada najbolja do sada. Iako priznaje da je nužna revizija ZOR-a, Salapić se protivi predloženom zakonu, jer ne želi soliti rane onih koji danas teško u Hrvatskoj žive.

Branko Hrg (HSS) ne čudi se što premijer nije okupio socijalne partnere. Zar vi stvarno vjerujete u iskrenost riječi čovjeka koji s jedne strane Markova trga u drugu zgradu ide u službenom autu pod pratnjom, umjesto da se prošeće minutu i pol preko puta, rekao je Hrg.

Zakonu se protivi i Milorad Pupovac (SDSS), koji je uvjeren da u Hrvatskoj zapravo problem nisu radnici, nego kapital. Mi znamo gdje su naši radnici, sve više ih je na burzi, ali gdje je naš kapital? Nema ga, gdje je nestao, je li u bankama, depozitima..., upitao je Pupovac, koji se boji nekontrolirane fleksibilizacije tržišta rada.

HDZ-ova Martina Dalić smatra da je otvaranje rasprave o ZOR-u nepotrebno i neopravdano te potiče negativne društvene tenzije. Vlada nije jasno pokazala na koji će način ovo pridonijeti gospodarskom oporavku, ustvrdila je.

Zastupnici nastavljaju pojedinačnu raspravu o prijedlogu ZOR-a, a na tu temu prijavljeno je još 25 govornika.

Ujutro je zastupnicima zakon predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Kazao je kako su 'dobri oni zakoni koje piše život, a ne Vlada, sindikati ili poslodavci'. Dodao je kako se o izmjenama ZOR-a pregovara godinu i pol. Sindikalni čelnici napustili su sabornicu zajedno sa zastupnicima HDZ-a kada je Mrsić počeo izlaganje. Sindikalni čelnici dotad su zasjedanje pratili s galerije, dok na Markovu trgu prosvjeduju članovi pet sindikalnih središnjica. Izlazak Mrsića za govornicu izazvao je buru negodovanja na Markovu trgu, tako da se od zvižduka, povika i sirena nije ni čulo što ministar govori.

Oporba poziva na dijalog sa socijalnim partnerima oko ZOR-a

Klubovi HDSSB-a, HDZ-a, Laburista, SDSS-a te nezavisna Jadranka Kosor zatražili su odgodu saborske rasprave o Zakonu o radu i dijalog sa socijalnim partnerima o tom zakonu, dok su iz vladajućeg HNS-a poručili kako je iz Vlade više puta upućivan poziv na razgovore, no i poruka da se na ucjene neće pristati. 'Doveli ste nas do to toga da budemo ne samo protiv ovog načina donošenja ZOR-a nego i do toga da moramo biti protiv nečega o čemu smatramo da treba razgovarati' , poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić. Vladi je poručio kako su zaboravili razgoravati s narodom. Laburist Dragutin Lesar se zapitao zašto, ako novi ZOR nije bio dio programa na kojem su se dobili izbori, danas bez dogovora sa socijalnim partnerima mora biti na dnevnom redu Sabora. Ustvrdio da će prljava voda neoliberalnog modela tržišta uništiti socijalnu pravednost, a ministra Mrsića optužio je da je lagao kada je obrazlagao prijedlog izmjene ZOR-a.

'Jesu li nam potrebni ovakvi prosvjedi u godini u kojoj vlada najavljuje silne investicije i investitore i tko će onda doći u Hrvatsku', pitao se HDZ-ovac Ivan Šuker. 'Ljudi na burzi pristat će na sve samo da rade i to su činjenice i to jasno govori da nije vrijeme za silovanje ZOR-a', ustvrdio je Šuker. 'Naši potpisi nas prate zauvijek i obvezuju: Kad sam 2010. potpisala izmjenu samo tri članka ZOR-a, sindikati su bili protiv i krenula je peticija i Zoran Milanović tada je potpisao da se ZOR ne mijenja, a danas ne želi pozvati sve za stol", podsjetila je Jadranka Kosor. HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić izjavila je kako je iz Vlade i nadležnog minstarstva u više navrata upućivan poziv za dijalogom, ali je i dano do znanja da se na ucjene neće pristati. Razumije, kaže, poziciju sindikata i nijihovo zauzimanje za radnička prava, no nije razumno dizanje tenzija kao ovih dana.


Prosvjed na Markovu trgu - ZOR ne smije proći, vlast ćemo srušiti

S prosvjednog skupa protiv donošenja novog Zakona o radu (ZOR), održanog ispred Sabora, sindikalni čelnici poručili su da novi ZOR ne smije proći te zaprijetili vladajućoj koaliciji da će je srušiti s vlasti. 'Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda - ode", rekao je prosvjednicima predsjednik NHS-a Krešimir Sever nakon što su sindikalni čelnici napustili Sabor, gdje su s galerije promatrali zasjedanje. Pozvao je udruge civilnog društva, nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente da se pridruže sindikatima koji, kako je rekao, jedini stoje 'na braniku između radnika i vlasti'.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je kako je saborska rasprava o ZOR-u 'SDP-ov karneval' koji treba maksimalno skratiti. 'Ova Vlada sluša samo sebe i svoju sliku ljubi, ali neće još dugo', dodao je. Rekao je da su 'vladajući u sabornicu ušli na mala vrata da bi zaobišli prosvjednike, ali će oni i njihov ZOR izaći van na velika vrata'. Saborsku raspravu o ZOR-u su napustili jer, kako je rekao Novosel, nisu šutke željeli gledati nasilje nad radnim zakonodavstvom, jer im nije bilo dopušteno razviti transparente. Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević optužio je ministra Mrsića da laže ispunjavajući zadaće koje dobiva od 'velikog vođe' koji govori da sindikati galame, ali zapravo vrište rezultati njegova nerada. Za ministra poduzetništva Gordana Marasa rekao je da je bio 'neuspješan obrtnik i direktor političke stranke, koji ne zna što govori'.

Ako ZOR prođe, pali smo na ispitu i na to nemamo pravo zbog mladih koji dolaze, istaknuo je predsjednik URSH-a Damir Jakuš. Treba odagnati strah, a jučerašnji štrajk pokazao je da se nemamo čega bojati, dodao je. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pozvao je na 'micanje štetočina s vlasti'. Prosvjedni skup, koji je okupio oko tisuću članova sindikata, završio je nakon više od dva sata kada su sudionici otpjevali hrvatsku himnu te se razišli kućama. 

Inače, Sabor je zasjedanje započeo stankom koju su zatražili klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Stanku zbog stanja u rovinjskoj Mirni i pulskoj Areni zatražili su pak nezavisni zastupnik Damir Kajin i HSU-ov Silvano Hrelja. S 'Arenom' Istra gubi još jedan simbol. Prokletstvo te tvrtke, kao i 'Mirne', njihov su smještaj i njihove nekretnine, rekao je Kajin (IDS) u Saboru.