58. Opernball u Bečkoj državnoj operi

Tradicionalni 58. bal u Bečkoj državnoj operi "Opernball" , koji nazivaju i Bal republike, održan je sinoć u toj opernoj kući u Beču koja je za jednu noć ukrašena bogatim cvjetnim aranžmanima s oko 50 tisuća karanfila i ruža.

Bal je jedan od najznačajnijih kulurnih događaja u austrijskoj metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinz Fischera, koji ga je ocijenio velikom svečanošću duge tradicije.

Bal je otvoren austrijskom i europskom himnom te mimohodom i plesom oko 160 mladih parova iz Austrije i inozemstva. Na svečanom otvorenju nastupio je balet Bečke državne opere.

Orkestrom Bečke državne opere ravnao je francuski maestro Marc Minkowski, a izvedena su djela Josefa Hellmesbergera, Gioachinija Rossinija, Gustava Champentiera, Julesa Masseneta i Johanna Straussa uz nezaobilazni valcer Na lijepom plavom Dunavu, što je bio poziv na ples pod geslom Sve je valcer.

Bečki bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva.

Od raskošnog bala u Bečkoj državnoj operi organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stajala je 250 eura , a najskuplja loža 18,5 tisuća eura.